czwartek, 31 stycznia 2019

Sałatka z kuskusem izraelskim


Zasmakował nam kuskus izraelski... Kuskus izraelski to niezbyt popularna kasza, która wyglądem  i wielkością przypomina pęczak... Używam go do gulaszu, kurczaka albo różnego rodzaju sałatek... Ziarenka kuskusu w świecie muzułmańskim są symbolem szczęścia i bogactwa... 

Składniki:)
200 g kuskusu,
 0,5 szklanki mrożonej jarzyny (groszek,  marchew, kalarepka)
    1 czerwona papryka,
    1 szalotka,
    3 łyżki oleju,
    1 łyżka słonecznika,
       zielony koperek,
       sól, pieprz,
 

Kuskus gotujemy około 10 min w podwójnej ilości wody, z odrobiną soli i 1 łyżką oleju... W naczyniu rozgrzewam olej (2 łyżki) i przesmażam przez 5 minut mrożoną jarzynkę... Później dodaję  paprykę pokrojoną  w małe kawałeczki... Jarzynka powinna być al dente... Mieszam kuskus z jarzynką, dodaję pokrojony zielony koper... Jeżeli jest to konieczne doprawiam sałatkę sola i pieprzem... Podaję z pieczonym kurczakiem i pomidorem...







3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna kompozycja !! Kuskus izraelski to dla mnie coś nowego...chętnie go wypróbuję...!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam tej kaszy, chętnie spróbuję. Uwielbiam sałatki z dodatkiem kasz przeróżnych :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Ja też nie znam tej kaszy. Muszę poszukać w sklepach, bo chętnie wypróbowałabym. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń