piątek, 11 maja 2018

Sałata zielona z czerwoną fasolą


W warzywniku od jakiegoś czasu mamy pyszną ekologiczną,  zieloną sałatę... Jemy ją codziennie, ot choćby z kanapkami... Sałata to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów... Jest pyszna,  soczysta, chrupiąca i o tej porze roku wyjątkowo smaczna... Jest świetna jako dodatek do obiadu lub do grilla i do wspomnianych kanapek... Tym razem jest jako dodatek do drugiego dania...
Składniki:
  1 nieduża sałata masłowa,
  1 puszka fasoli czerwonej,
  2 pomidory,
  1 nieduża cebula,
  1 niewielki zielony ogórek,
10 zielonych oliwek,
     pół opakowania sera typu bałkańskiego,
     szczypiorek,
   
Dressing:)
 4 łyżki oliwy,
 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  1 łyżka musztardy,
  1 łyżka miodu,
     sok z połówki limonki,
    sól, pieprz,

Liście sałaty rwę na małe  kawałki... Fasolkę wylewam na sito i przelewam zimną wodą... Gdy obcieknie, dodaję do zielonej sałaty... Ogórki i pomidory kroję na małe kawałki a cebulę siekam w drobną kostkę, oliwki na połówki,  ser kroję w niedużą kostkę... Wszystkie składniki dodaję do zielone sałaty...

Dressing:)
Do słoiczka wlewam olej, dodaję musztardę, sól i pieprz wg uznania,  miód, czosnek, i sok z limonki... Zakręcam słoiczek i mocno nim potrząsam... Tym sosem polewam sałatę i mieszam  bardzo delikatnie... Na koniec, posypuję pokrojonym szczypiorkiem... Do sałaty podałam kotlet schabowy i ziemniaki...

1 komentarz: