czwartek, 5 lutego 2015

Roladki z kurczaka z grzybami...


Roladki drobiowe z grzybami mają niepowtarzalny smak... Można je zrobić z podsmażonymi pieczarkami... Do tego przepisu wykorzystałam mrożone podgrzybki... Podałam je z ryżem, kapustą brukselką i smażonymi podgrzybkami... To danie było bardzo pyszne.


Składniki:)
  2 filety z kurczaka,
  2 plastry boczku wędzonego,
30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek,
  1 cebula,
  1 woreczek ryżu,
 10 brukselek,
      zielona pietruszka, świeża lub mrożona,
     3 łyżki oleju,
         sól i pieprz do smaku,


Filet nacięłam aby utworzyć większy plaster... Delikatnie rozklepałam przez folię... W międzyczasie na 2 łyżkach przysmażam drobno pokrojoną cebulę... Wkładam mrożone grzyby i smażę. Po usmażeniu doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojoną, mrożoną pietruszkę... Przesmażone grzyby układam na filetach i zwijam w roladkę... Potem dokładnie owijam cienkim plastrem boczkiem. Pozostałe grzyby zostawiam...  Roladki układam na patelni na którą wlałam 1 łyżkę oleju. Roladki rumienię z każdej strony. Roladki podlewam 2 - 3 łyżkami wody i duszę nie dopuszczając do  przypalenia... Kiedy roladki się "duszą" Gotuję woreczek ryżu. Tak jak każdy lubi...W innym garnuszku do gotującej się wody wkładam brukselkę... Do ugotowanej dodaję przesmażoną bułkę... Ryż wkładam do filiżanki i wykładam na talerz. Dodaję smażone grzyby, brukselkę i resztę smażonych grzybów... Obiad nam bardzo smakował.


2 komentarze: