wtorek, 14 lipca 2015

Ciasto filo z serem, rukolą i ziołami


Ciasto filo to prawdziwa rozkosz podniebienia... Uwielbiamy go... W krajach arabskich przyrządza się z niego przepyszne ciasteczka i baklavę... To właśnie tam poznaliśmy to niebiańskie ciasto... W kuchni greckiej, filo  jest dosyć popularne... Postanowiłam z tego ciasta zrobić pikantne danie obiadowe...



Składniki:
     5 płatów ciasta filo
500 g zmielonego, białego sera,
    5 garści pokrojonej rukoli,
    1 pęczek szczypiorku,
    1 pęczek koperku,
    3 duże łyżki bazylii,
    1 pęczek szczypioru z cebuli, 
       sól, pieprz,
     5 łyżek masła,


Ser i wszystkie zielone składniki należy dokładnie wymieszać... Doprawić solą i pieprzem... Ciasto filo posmarować roztopionym masłem... Wyłożyć masę serową i zrolować... Formę do tarty wyłożyć folią aluminiową... Zaczynając od środka, szczelnie układać  w ślimaka ciasto filo... Zrolowane ciasto posmarować masłem... Piekarnik nagrzać do 180 st.C i piec około 20 minut... Upieczone ciasto filo podałam z czerwonym barszczykiem...
Prawdziwa pychotka! 


1 komentarz: