wtorek, 5 lipca 2016

Kalarepka z bułką tartą


Uwielbiamy kalarepkę i dużo sadzimy jej w warzywniku... Ma bardzo wiele właściwości i wartości odżywczych... Jest źródłem indoli i izotiocyjanów... Zawiera niemal wszystkie witaminy i  pierwiastki mineralne... Doceniano ją już w starożytnym Rzymie ponieważ usuwa toksyny, przyspiesza wydzielanie żółci, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego... W mojej  kuchni stosuję kalarepkę na surowo, do surówek, sałatek... Jest dodatkiem do zup, drugiego dania... Można ją gotować, faszerować, dusić, zapiekać... Pod każdą postacią jest przepyszna... Dzisiaj jest gotowana z przysmażaną bułką tartą...

Składniki:)

5 kalarepek,
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka bułki tartej,
   sól, cukier,


Kalarepkę myję, obieram i kroję na grubsze kawałki... W naczyniu gotuję wodę, wrzucam kalarepki, dodaję sól i pół łyżeczki cukru... Kalarepki gotuję do miękkości... Nie przykrywam by nie straciła seledynowego koloru... Odsączam... Do rondeleczka daję olej, bardzo drobno pokrojony czosnek, bułkę tartą, mieszam by się nie przypaliło... Podsmażam na złoty kolor... Kalarepkę wykładam na talerz i polewam podsmażona bułką... Pyszny obiad na gorące dni...


1 komentarz:

  1. jeszcze nie jadlam tak przyzadzanej kalarepki.
    anna

    OdpowiedzUsuń