piątek, 1 marca 2024

Sałatka wiosenna


Sałatka z kukurydzą, ogórkiem, rzodkiewkami to sprawdzony, bardzo prosty przepis i niezbędny element do drugiego dania, mięsa, ryby... Sałatka jest świetna również na śniadanie czy kolację... 

Składniki:)

 1 mała puszka kukurydzy,

 1 ogórek gruntowy,

 2 szalotki,

10 rzodkiewek,

15 oliwek zielonych, 

    kawałek cukinii,

    pół czerwonej papryki,

   Sos:

3 łyżki E.V.

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżeczka miodu,

   sól, pieprz,

Kukurydzę odcedzam na sicie... Dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę szalotkę, rzodkiewki w plasterki, oliwki na pół... Cukinię i ogórki w pół plasterki a paprykę w paseczki... Mieszam: oliwę, z sokiem cytryny, miodem i polewam sałatkę... Doprawiam solą i pieprzem... Całość dokładnie mieszam... Sałatkę podałam z dorszem atlantyckim, marchewką i ziemniakami...

2 komentarze:

  1. Witam!
    Widzę, że u Ciebie wiosna nawet w kuchni zawitała. Jak tylko urosną moje rzodkiewki w doniczce, to zaraz zrobię taką samą. Życzę smacznego i proszę
    o dalsze inspiracje kulinarne - Małgorzata N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też pyszota, najlepsze jedzenie. Chyba muszę zacząć jeść czasami rybę, bo mam anemię. Może właśnie z tą Twoją sałatką się uda? Dobrego, Łucjo!

    OdpowiedzUsuń