Sałatka z kukurydzą, ogórkiem, rzodkiewkami to sprawdzony, bardzo prosty przepis i niezbędny element do drugiego dania, mięsa, ryby... Sałatka jest świetna również na śniadanie czy kolację...
Składniki:)
1 mała puszka kukurydzy,
1 ogórek gruntowy,
2 szalotki,
10 rzodkiewek,
15 oliwek zielonych,
kawałek cukinii,
pół czerwonej papryki,
Sos:
3 łyżki E.V.
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
sól, pieprz,
Kukurydzę odcedzam na sicie... Dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę szalotkę, rzodkiewki w plasterki, oliwki na pół... Cukinię i ogórki w pół plasterki a paprykę w paseczki... Mieszam: oliwę, z sokiem cytryny, miodem i polewam sałatkę... Doprawiam solą i pieprzem... Całość dokładnie mieszam... Sałatkę podałam z dorszem atlantyckim, marchewką i ziemniakami...
Witam!
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie wiosna nawet w kuchni zawitała. Jak tylko urosną moje rzodkiewki w doniczce, to zaraz zrobię taką samą. Życzę smacznego i proszę
o dalsze inspiracje kulinarne - Małgorzata N.
Też pyszota, najlepsze jedzenie. Chyba muszę zacząć jeść czasami rybę, bo mam anemię. Może właśnie z tą Twoją sałatką się uda? Dobrego, Łucjo!
OdpowiedzUsuń