poniedziałek, 27 czerwca 2016

Młody groszek cukrowy ze smażoną bułką tartą



Młody groszek cukrowy śmiało może zastąpić fasolkę szparagową... Jest pyszny, delikatny, chrupiący jednym słowem wyjątkowy... Może być jedzony na surowo, jako dodatek do sałatek,  gotowany, zrobiony na patelni... Świetna jest odmiana Groszku cukrowego "Bajka". Strąki są szerokie i długie ziarenka niewielkie...


Składniki:

 30 strąków zielonego groszku,
   2 łyżki oleju,
   1 łyżka bułki tartej,
      sól i cukier do smaku,

Zagotować wodę w naczyniu, dodać cukier (1/2 łyżeczki) posolić do smaku... Wrzucić umyte strąki i gotować 2 - 3 minuty... Nie przykrywać naczynia... Po ugotowaniu odcedziłam i wykłożyłam na talerz...  Na patelnię wlewam olej i dodaję bułkę tartą... Cały czas mieszam aby się delikatnie przyrumieniła... Zrumienioną bułką, polewam groszek cukrowy... 


Groszek cukrowy ze smażoną bułką tartą, podałam z ziemniakami,  mielonym i surówką z młodej kapusty...



piątek, 17 czerwca 2016

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem


Druga połowa czerwca to pora kiedy dopiero młoda kapusta gości na moim stole... Mam wrażenie, że jest w niej troszkę mniej goryczki a główki są też większe i bardziej zbite... Taka kapusta jest aromatyczna, delikatna i znakomita... W moim rodzinnym domu nigdy nie zasmażało się kapusty tylko podtrzepywało mąką ziemniaczaną...

Składniki:)

1 główka kapusty,
3 średnie młode marchewki,
1 młoda cebula,
1 pęczek koperku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu winnego,
3 łyżki oleju,
   sól, pieprz, 
   cukier do smaku,


Kapustę niezbyt drobno poszatkować... W garnku zagotować wodę i osolić... Na gotującą wodę wrzucić poszatkowaną kapustę... Gotować dosłownie 5 minut, po tym czasie odcedzić... Do odcedzonej kapusty wlać 1/2 szklanki wody, dodać poszatkowaną cebulę, startą marchewką ( tarka o dużych oczkach), oliwę, ocet, sól, pieprz... Dusić kapustę do miękkości... Kiedy  jest już gotowa, w pół szklance wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną  i wlać do garnka i dobrze wymieszać... Sprawdzić czy jest dobrze doprawiona... Na koniec wrzucić pokrojony koperek... Kapusta jest gotowa...


Młodą kapustę podałam z  KLUSKAMI ŚLĄSKIMI   i  ROLADKĄ ZE SCHABU
Obiad naprawdę był pyszny... Z jedliśmy go z prawdziwą przyjemnością...


piątek, 3 czerwca 2016

Grecka sałatka z białą fasolką


Sałatka grecka jest  pyszna, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu... Niemal codziennie jedliśmy ją w czasie naszego pobytu w Grecji... Bardzo nam smakowała... Lubimy dania z fasoli, są zdrowe i można je przygotowywać przez cały rok...


Składniki:)

  1 puszka białej fasolki,
  1 pomidor,
  4 pomidory suszone,
  2 ząbki czosnku,
  6 liści sałaty,
  2 łyżeczki octu winnego,
     kilka zielonych lub czarnych oliwek,
  3 łyżki  oleju z suszonych pomidorów,
     sól, pieprz,
     tarty ser mozzarella,
     zielona pietruszka, koperek,


Fasolkę osączyć... Sałatę umyć, porwać na mniejsze części i włożyć do salaterki... Dodać białą fasolkę... Pomidora świeżego pokroić na grube plastry, suszonego na małe kawałeczki, oliwki na połówki, czosnek bardzo drobno posiekać i połączyć z sałatą i fasolką... Olej wymieszać z octem winnym i solą... Wylać na składniki sałatki i bardzo delikatnie wymieszać... Popieprzyć i posypać startą mozzarellą, zieloną pietruszką i koperkiem... Sałatka z białej fasolki była świetnym  dodatkiem do fileta z dorsza, dzisiejszego, piątkowego obiadu...


sobota, 28 maja 2016

Farfalle (kokardki) z brokulem


To, że farfalle  królują w naszej kuchni to zasługa brokułów, ponieważ  dostępne są przez cały rok... Jest to danie smaczne, szybkie i pożywne... Do makaronu podaję filet z dorsza smażony w panierce...

Składniki:)

30 dkg makaronu farfalle,
  1 brokuł,
     ćwiartka czerwonej papryki,
  2 łyżki  oleju,
  2  ząbki czosnku,
  1 łyżeczka cukru,
     sól, pieprz biały, 


Obrywam różyczki brokuła... Czekają na swoja kolej... Nastawiam osoloną wodę na makaron i gotuję go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu...  W drugim garnku gotuję osoloną  i pocukrowaną wodę... Na gotującą, wrzucam różyczki brokuła... Gotuję 3 minuty bez przykrycia... Odlewam wrzątek i przelewam zimną wodą... Na patelnię wlewam olej kiedy będzie gorący, wrzucam drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, i paprykę... Przesmażam przez 2 minuty... W tym czasie makaron jest już gotowy... Dodaję go do brokułów... Mieszam, pieprzę i wykładam na talerze... Najczęściej podaję z rybą smażona w panierce...


środa, 4 maja 2016

Karkówka w sosie własnym


Karkówka wieprzowa  duszona w sosie własnym to pyszne i szybkie danie obiadowe... Przyrządzam ją, gdy nie mam żadnego pomysłu na obiad...  To danie właściwie robi się samo... Zawsze w zamrażalce mam żelazny zapas karkówki... Tym razem pod koniec duszenia dodałam jeszcze cztery plastry wieprzowej polędwiczki ponieważ byliśmy bardzo głodni...

Składniki:)

2 plastry karkówki (około 500 g),
1 cebula, 
1 marchewka,
2 łyżeczki musztardy,
1 liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela, sól, pieprz,
2 łyżki oleju, 
1 szklankę wody,


Karkówkę myję, osuszam i kroję na plastry...  Każdy plaster smaruję musztardą... Obieram cebulę i kroję w piórka... Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach... W rondlu rozgrzewam olej... Na gorący wkładam plastry karkówki i obsmażam z obu stron...  Po chwili dodaję cebulę i marchew, mieszam, aby nie przypaliło się... Wlewam wodę, dodaję przyprawy, liść laurowy, angielskie ziele i  pod przykryciem, duszę  mięso do miękkości...  Trwa to około 40 minut... 10 minut przed końcem duszenia dodałam 4 plastry polędwiczki wieprzowej... W czasie duszenia wytworzy się sos, który blenderuję... Do mięsa podaję buraczki albo ogórek kiszony... karkówkę można podać z kluskami, makaronem, ryżem, kartoflami...