środa, 18 listopada 2015

Polędwiczki wieprzowe...


Bardzo często na obiad robię polędwiczki wieprzowe... Jest to mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki ...  To najlepszy typ wieprzowiny, delikatny, smaczny, miękki i soczysty... Ktoś powie, że to bardzo drogie mięso... Owszem, ale na obiad przeznaczam pół polędwiczki czyli 6 plasterków... Polędwiczki można robić na wiele sposobów... Ten jest bardzo szybki i prosty... Tym razem poszliśmy na całość... Od pewnego czasu marzyły nam się frytki... 1 opakowanie mamy na 4  czasem na 5 razy... Bób mam zamrożony z lata... Brukselka jest od października w sprzedaży... Jedną marchew zblanszowałam w tłuszczu, w którym smażyły się polędwiczki... Do marchewki dodałam kawałek papryki aby zaostrzyć smak... Wszystkie dodatki są przygotowywane wcześniej... Jedynie marchew na końcu,  jak usmaży się polędwiczka... Może dla kogoś troszkę mało mięska ale za to sporo, pysznych dodatków... Uważamy, że to był pyszny obiad...


Składniki:

1 / 2 polędwiczki wieprzowej,
     2 łyżki oleju,
     1 łyżka masła, 
        sól, pieprz,

Polędwiczkę umyłam i wytarłam ręcznikiem papierowym do sucha... Pokroiłam w plastry... Ułożyłam na desce do krojenia... Plastry dociskałam dłonią aby je rozpłaszczyć... Posypuję solą i pieprzem... Na patelnię daję olej i masło... Kiedy tłuszcz zaczyna się pienić, znak, że jest dobry do smażenia... Układam wszystkie sześć  plastrów i smażę po 4 minuty z każdej strony... Talerze podgrzewam w piekarniku aby danie było cały czas gorące...


wtorek, 17 listopada 2015

Surówka z kiszonej kapusty


Wiem, że prawie każda z nas zna surówkę z kapusty kiszonej... Jest to tradycyjna, tania, prosta i przede wszystkim przepyszna surówka...  Ma też kolejne zalety. To prawdziwa bomba witaminowa i można ją przechowywać w lodówce przez dwa a nawet  trzy dni. Nic nie traci ze swoich wartości...


Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej,
   1 cebula,
   1 jabłko,
   1 duża marchew,
   4 łyżki oleju,
   1 łyżka miodu,
   1 łyżka musztardy,
      pieprz,
      zielona pietruszka,


Mam swoją, przepyszną kapustę kiszoną w słoikach... Kapustę odciskam i drobno kroję i przekładam do salaterki... Jabłko i marchew obieram... Marchew  szatkuję na drobnych oczkach a jabłko na grubych oczkach tarki... Do garnuszka wlewam olej, dodaję musztardę i miód... Łyżką dokładnie mieszam aż zrobi się jedwabisty sos... Robi się bardzo szybko... Wlewam go do kapusty... Dodaję  pieprz wg smaku... Kapustę posypuję pokrojoną, drobno pietruszką... Wszystko dokładnie mieszam... Jeżeli surówka jest sucha, dodaję łyżkę  czasem dwie kwaśnicy z kapusty... Surówki nie solę bo to nie jest potrzebne... Kapusta kiedy jest kiszona to i solona...


niedziela, 25 października 2015

Makaron z sosem pomidorowym i kiełbasą


W tym roku upalne i słoneczne lato sprawiło, że pomidory były wyjątkowo dorodne i smaczne... Ciągle coś z nich robiłam... Sporo ich zamroziłam... A ponieważ uwielbiamy włoską kuchnię, a na dodatek to szybka kuchnia więc makaron,  jest dosyć często na naszym stole... Tym razem makaron penne z sosem pomidorowym i kiełbasą...


Wieczorem przynoszę pomidory mrożone... Mam wrażenie, że są lepsze w smaku gdy rozmrażają się dłużej... Obiad to kwestia 25 minut... Pomidory gotują się przez 15 minut. Potem je blenderuję...


Składniki:)

30 dkg makaronu penne,
80 dkg mrożonych pomidorów,
15 dkg dobrej kiełbasy pokrojonej w cieniutkie plasterki, 
     (zastosowałam kiełbasę z zielonym pieprzem)
  1 cebula,
  5 ząbków czosnku,
  2 marchewki, 
  3 łyżki oleju,
  1 łyżeczka miodu,
     ser Grana Padano lub Parmezan,
     bazylia, sól, pieprz,
   

Na patelni rozgrzewam olej... Wrzucam pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek w plasterki. Mieszam aby nie przypaliło się... W tym czasie ścieram na grubym tarle, marchewki... Starte wrzucam do cebuli i czosnku... Podsmażam około 5 minut... Podsmażoną cebulę, czosnek i marchewki przekładam do rozdrobnionych pomidorów... Wszystko mieszam i razem gotuję... Doprawiam solą pieprzem, suszoną bazylią, miodem... Makaron gotuje się wg instrukcji podanej na opakowaniu. Gdy jest gotowy, odcedzam... Przekładam do sosu pomidorowego i wszystko przez moment zagotuję. Wtedy dopiero dokładam kiełbasę, mieszam i wykładam na talerze... Posypuję zieloną bazylią...


niedziela, 6 września 2015

Kruchy placek ze śliwkami



W tym roku  mam plagę urodzaju śliwek... Nie robię żadnych powideł ponieważ mam spore zapasy z ubiegłego roku... Owszem, zamroziłam kilka woreczków abym w zimie mogła zrobić knedle ze śliwkami... Nie ma chętnych na owoce...  Zerwą je dla siebie, jedynie za opłatą... Ja im muszę zapłacić... Śmiechu warte... Wczoraj postanowiłam zrobić szybki i bardzo prosty, kruchy placek ze śliwkami...


Składniki:
     1 kg śliwek, może być mniej. Zależy od blaszki.
     2 szklanki mąki,
 200 gram margaryny lub masła,
     3 jaja,
     1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
  1/3 szklanki cukru pudru,
     1 łyżka esencji waniliowej,
     2 łyżki kaszy manny,  


Ciasto:

Do miseczki wsypałam mąkę i proszek do pieczenia... Wymieszałam składniki... Dodałam pokrojone masło, żółtka z 3 jaj, łyżkę esencji waniliowej... 1 łyżeczkę odłożyłam cukru pudru.... Potem dodam go do piany... Wszystko razem szybko wyrobiłam i schłodziłam ciasto przez godzinę... Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia... Następnie blaszkę wykleiłam ciastem i posypałam kaszą manną... Przekrojone śliwki układałam jedną obok drugiej... Trzy białka i łyżeczkę cukru pudru ubiłam na sztywno.... Pianę rozsmarowałam na śliwkach... 



Piekarnik nagrzałam do 180 st.C. Włożyłam placek... Grzałki włączone góra, dół... Czas pieczenia 50 minut... Aby placek się nie przypalił, przykryłam go folią aluminiową... Placek okazał się strzałem w dziesiątkę... Być może nie wygląda efektownie jednak  szybko się go robi i jest tani... W najbliższym czasie znowu go upiekę bo  jest bardzo smaczny...




sobota, 5 września 2015

Sałatka z arbuza i fety


Sałatka z arbuza i fety to świetne danie nie tylko na upalne dni... Latem, warto ją przyrządzać ponieważ  dostępne są wszystkie składniki... Składniki  świetnie się ze sobą komponują... Rukola jest pikantna arbuz słodkawy, oliwki słonawe... Taka sałatka jest doskonała na kolację, na wyjazdy  a nawet do pracy... 


Składniki:

       ćwiartka arbuza,
100 g rukoli,
    1/2 pęczka rzodkiewki,
       1 opakowanie serka typu feta,
     15 czarnych oliwek,
          kilka pomidorków koktajlowych,
       1 łyżka oliwy,
       2  łyżki miodu,
           sok z 1/2 cytryny,
           sól, pieprz do smaku,


Z arbuza usuwam pestki i obieram ze skóry... Kroję go w niezbyt dużą kostkę... Rukolę  porwałam na mniejsze listki... Oliwki kroiłam na połówki a rzodkiewki w plasterki a pomidorki w grubszą kostkę... Z soku cytryny, miodu i oliwy zrobiłam sos i polałam nim sałatkę... Potem włożyłam ją do lodówki na 30 minut... Bardzo często ją robię by jak najdłużej zapamiętać smaki lata...