niedziela, 13 czerwca 2021

Romanesco

 




W naszym domu  niemal codziennie spożywamy warzywa i owoce... Jemy je w formie: surówek, sałatek, zapiekanek, na surowo... Tym razem do ziemniaków i mięsa podałam  romanesco, nazywane zielonym kalafiorem...  Hodowano go już od 1500 roku w Rzymie, stąd jego nazwa pochodząca od Wiecznego Miasta...



Składniki:)

   połówka kalafiora romanesco,

1 łyżka uprażonego słonecznika,

2 drobno pokrojone pomidory suszone,

   ser parmezan,

Sos:)

3 łyżki oliwy z oliwek,

1 łyżka soku z cytryny,

2 łyżeczki miodu,

2 ząbki czosnku,

   sól,


Kalafiora romanesco dzielę na różyczki i gotuję przez 3 - 4 minuty... Odcedzam na durszlaku i przelewam zimną wodą... Umieszczam w salaterce...  Do miseczki wlewam olej, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól do smaku i wszystkie składniki dokładnie mieszam do połączenia... Sosem polewam romanesco, dodaję pokrojone suszone pomidory, posypuję prażonym słonecznikiem i posypuję parmezanem... Całość dokładnie mieszam... Romanesco podałam z kotletem mielonym i ziemniakami...


niedziela, 6 czerwca 2021

Surówka z zielonej sałaty, ogórka i rzodkiewki


Zielona sałata szczególnie wiosną jest uniwersalnym dodatkiem do naszych obiadów...Nie kupuję żadnych nowalijek... Już od bardzo wczesnej wiosny hoduję dużo sałaty, mając pewność, że nie jest pędzona na chemikaliach... Nadaje się nie tylko jako baza do sałatek, ale również jako dodatek do kanapek czy jako dekoracja do przekąsek...

Składniki:)

      pół dużej główki sałaty,

 1  ogórek szklarniowy,

10  rzodkiewek,

  2  szalotki,

  1 łyżka soku z cytryny,

     szczypiorek,

    ser parmezan,

2  łyżeczki   przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem,

  1 łyżka miodu,

  2 łyżki oliwy E.V.

    sól, pieprz


Do salaterki daję poszarpaną w rękach sałatę, pokrojonego ogórka  w cienkie plasterki oraz rzodkiewki... Mieszam sok z cytryny z miodem, dodaję oliwę, sól i pieprz wg uznania i dokładnie mieszam... Sosem polewam surówkę posypuję przyprawą  z suszonymi pomidorami oraz serem parmezanem... Całość delikatnie mieszam... Surówkę podałam z ziemniakami i koletem  mielonym z kurczaka...


niedziela, 30 maja 2021

Pasta kanapkowa z sardynek

 


Pasta kanapkowa z sardynek to błyskawiczny i prosty  przepis na smaczne i zdrowe śniadanie lub kolację... Taką pastę można przygotować z różnymi dodatkami... Tym razem głównym dodatkiem są jaja gotowane na twardo...

Składniki:)

   1 puszka sardynek w oleju,

   2 szalotki,

   2 nieduże ogórki kiszone,

   3 jaja na twardo,

   1 ząbek czosnku,

   1 łyżeczka chrzanu,

   1 łyżka kaparów,

   1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,

   1 łyżka musztardy kremskiej,


Do pudełka  wkładam odsączone sardynki dodaję pokrojone w drobną kosteczkę: ogórki kiszone, czosnek,  szalotkę i jaja... Kapary i pieprz zielony siekam drobniutko i dodaję do składników i wszystko rozgniatam widelcem... Dodaję musztardę, chrzan i dokładnie mieszam... Pastę przed podaniem schładzam w lodówce i podaję z domowym chlebem...

niedziela, 23 maja 2021

Karkówka pieczona z warzywami

 


Co jakiś czas na niedzielny obiad przyrządzam karkówkę z warzywami... Mój Eryk ją uwielbia...Mięso jest kruche, aromatyczne i bardzo smaczne... Właściwie  obiad sam się robi, wystarczy pokroić warzywa, przyprawić i umieści w jednym naczyniu...

Składniki:)

 1 kg wieprzowej karkówki,

 4 małe marchewki,

 5 ząbków czosnku,

 4 szalotki,

 2 czerwone papryki,

 2 łyżki oleju, 

10 malutkich ziemniaków,

  1 mała  łyżeczka soli,

     kawałeczek papryczki chili,

    zioła prowansalskie, bazylia,

     koperek  lub pietruszka zielona, 

     pieprz,


Karkówką umytą, osuszoną ręcznikiem papierowym układam w naczyniu żaroodpornym... Dodaję obrane ziemniaki, marchewki, czosnek, cebulę oraz pokrojone papryki: ostrą i czerwoną... Skrapiam olejem, doprawiam solą, ziołami i pieprzem... Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180°C na około 1,5 godziny... Co jakiś czas polewam mięso zbierającym się w naczyniu sosem... Po tym czasie naczynie odkrywam aby zrumienić na wierzchu... Po upieczeniu posypuję zieleniną...

sobota, 15 maja 2021

Sałatka śledziowa, z ogórkiem konserwowym, jajkiem

 


Oboje bardzo lubimy śledzie i tradycyjnie  jemy je na sobotnie i niedzielne śniadanie...  Tym razem dla odmiany  zrobiłam sałatkę śledziową... Proste składniki, świetnie do niej pasują...

Składniki:)

 3 śledzie a'la matias,

 4 ziemniaki,

 3 łyżki octu winnego,

 2 ogórki konserwowe,

 1 cebula czerwona,

 3 jajka ugotowane na twardo,

 1 łyżeczka musztardy,

 3 łyżki majonezu,

    sól, pieprz,


Śledzie przez kilka godzin moczyłam w zimnej wodzie z dodatkiem octu winnego... Osuszyłam je i pokroiłam w niewielkie kawałki... Ugotowane ziemniaki, ogórki konserwowe oraz jajka pokroiłam w dużą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę... Dodałam pieprz, musztardę, majonez i delikatnie wymieszałam... W razie potrzeby doprawiam solą... Sałatka po schłodzeniu najlepiej smakuje...

* Sałatka śledziowa *

* Sałatka ze śledziem marynowanym *