niedziela, 6 czerwca 2021

Surówka z zielonej sałaty, ogórka i rzodkiewki


Zielona sałata szczególnie wiosną jest uniwersalnym dodatkiem do naszych obiadów...Nie kupuję żadnych nowalijek... Już od bardzo wczesnej wiosny hoduję dużo sałaty, mając pewność, że nie jest pędzona na chemikaliach... Nadaje się nie tylko jako baza do sałatek, ale również jako dodatek do kanapek czy jako dekoracja do przekąsek...

Składniki:)

      pół dużej główki sałaty,

 1  ogórek szklarniowy,

10  rzodkiewek,

  2  szalotki,

  1 łyżka soku z cytryny,

     szczypiorek,

    ser parmezan,

2  łyżeczki   przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem,

  1 łyżka miodu,

  2 łyżki oliwy E.V.

    sól, pieprz


Do salaterki daję poszarpaną w rękach sałatę, pokrojonego ogórka  w cienkie plasterki oraz rzodkiewki... Mieszam sok z cytryny z miodem, dodaję oliwę, sól i pieprz wg uznania i dokładnie mieszam... Sosem polewam surówkę posypuję przyprawą  z suszonymi pomidorami oraz serem parmezanem... Całość delikatnie mieszam... Surówkę podałam z ziemniakami i koletem  mielonym z kurczaka...


2 komentarze: