niedziela, 23 maja 2021

Karkówka pieczona z warzywami

 


Co jakiś czas na niedzielny obiad przyrządzam karkówkę z warzywami... Mój Eryk ją uwielbia...Mięso jest kruche, aromatyczne i bardzo smaczne... Właściwie  obiad sam się robi, wystarczy pokroić warzywa, przyprawić i umieści w jednym naczyniu...

Składniki:)

 1 kg wieprzowej karkówki,

 4 małe marchewki,

 5 ząbków czosnku,

 4 szalotki,

 2 czerwone papryki,

 2 łyżki oleju, 

10 malutkich ziemniaków,

  1 mała  łyżeczka soli,

     kawałeczek papryczki chili,

    zioła prowansalskie, bazylia,

     koperek  lub pietruszka zielona, 

     pieprz,


Karkówką umytą, osuszoną ręcznikiem papierowym układam w naczyniu żaroodpornym... Dodaję obrane ziemniaki, marchewki, czosnek, cebulę oraz pokrojone papryki: ostrą i czerwoną... Skrapiam olejem, doprawiam solą, ziołami i pieprzem... Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180°C na około 1,5 godziny... Co jakiś czas polewam mięso zbierającym się w naczyniu sosem... Po tym czasie naczynie odkrywam aby zrumienić na wierzchu... Po upieczeniu posypuję zieleniną...

3 komentarze: