W tym roku wyjątkowo długo trwa sezon truskawkowy... To doskonała okazja aby wykorzystać je na świetny, lekki a przede wszystkim pyszny obiad... Oboje z Erykiem lubimy truskawki... Tym razem postanowiłam zrobić tradycyjne knedle... Knedle, chociaż je lubimy i to bardzo, to tylko raz w miesiącu goszczą w naszej kuchni... Nie wiem dlaczego? To danie jest bardzo szybkie w wykonaniu... Tym razem przepis jest na cztery osoby... Połowę ugotowanych knedli zamrażam i w kolejnym tygodniu mam gotowy obiad...
Składniki:
3/4 kg ziemniaków,
1 czubata szklanka mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
1 żółtko,
3/4 kg truskawek,
2 łyżki masła,
cynamon, cukier, sól,
Wykonanie:)
Ziemniaki obieram. Myję i gotuję w osolonej wodzie. Jeszcze gorące
przeciskam przez praskę. Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej,
jajka, żółtka zagniatam ciasto... Czasem, gdy ziemniaki są zbyt wodniste dodaję więcej mąki... Z ciasta formuję wałek o średnicy 4
cm. Następnie nożem obcinam krążki grubości 3 cm. Spłaszczam w dłoniach,
na środku kładę truskawkę i obsypuję ją cukrem. Ciasto bardzo dokładnie
zlepiam( aby knedle nie rozkleiły się podczas gotowania). Formuję
kulki... Knedle partiami wkładam do gotującej, osolonej wody... Gotuję
około 7 minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową. W
rondelku mam stopione masło. Polewam knedle, posypuję cukrem i
cynamonem...
Witam.
OdpowiedzUsuńTemat - Mączne Potrawy. I tak przyszła ochota ma knedle. To w takim razie trzeba kupić truskawki i jutro do dzieła, bo nam już ślinka leci. Małgorzata N.