Lato, a z nim sezon ogórkowy... Już któryś raz w tym roku robię ogórki małosolne. Uwielbiamy je... Są do kanapek, do obiadu lub do pochrupania... Ich smak jest niepowtarzalny... Jak one kuszą kiedy są w słoju a zapach mają powalający, cudowny...
Składniki:
1 kg małych, gruntowych ogórków,
1 litr przegotowanej wody,
1 łyżka soli kamiennej, lub morskiej,
1 łyżeczka cukru,
koper, czosnek, chrzan, liście chrzanu, winogron, porzeczki, dębu, wiśni,
Ogórki najczęściej pochodzą z mojego warzywnika... Po starannym umyciu, obcinam ich końcówki... Dlaczego? Tak robiła moja Babcia i Mamusia... Podobno szybciej się kiszą... Układam je w słoju albo w kamionkowym garnku... Przekładam koprem, liściami, daję chrzan... Już po dwóch, trzech dniach można rozkoszować się pysznymi małosolnymi... Później to już ogórki kiszone... Aby przerwać proces kiszenia, przekładam ogórki do pojemniczka i wkładam do lodówki... Tak czynię od pewnego czasu.
Uwielbiam ogórki małosolne. Nie ma jak robione w domu.
OdpowiedzUsuń