Och, jak ja lubię młodą kapustę... Przyrządzam ją w różnych postaciach... Do ulubionych należy letni bigos... To naprawdę bardzo smaczne wiosenne danie... Przygotowany dzień wcześniej jest przepyszny... W tym roku robiłam go już trzy razy... Bigos z młodej kapusty to potrawa sezonowa, lekka, szybka i... pyszna.
Składniki:
1 nieduża młoda kapusta,
1 cebula,
1 marchewka,
1/2 kg dobrej kiełbasy,
1/2 kg pomidorów ,
koperek,
3 łyżki oleju kujawskiego,
5 ziarenek angielskiego ziela,
1 liść laurowy,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka kminku,
cukier, sól, pieprz do smaku,
Kapustę szatkuję i następnie wrzucam na gotującą wodę... Gotuję dosłownie 2 - 3 minuty, odcedzam... Wcześniej sparzam pomidory i obieram ze skórek... Kroję a potem wrzucam do sparzonej kapusty... Do garnka z kapustą wlewam 1/2 szklanki wody... Ścieram marchewkę na grubym tarle... Na oleju podsmażam cebulkę i pokrojoną w pół plasterki kiełbasę... Dodaję angielskie ziele, kminek, liść laurowy, sól, cukier, pieprz... Wszystkie składniki duszę przez około 30 minut... Sprawdzam czy kapusta jest już miękka i dobrze doprawiona... Jeżeli jest gotowa, to w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki ) rozpuszczam mąkę ziemniaczaną... Wlewam ją go dotującego się bigosu... Energicznie mieszam i sprawdzam czy się zagotowało... Gotowe, można jeść... Pycha !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz