poniedziałek, 21 lipca 2014

Fasolka szparagowa...


Zawsze z utęsknieniem czekam na lato... Dlaczego? bo wraz z nim otwieram sezon na fasolkę szparagową... W swoim ogrodzie zawsze wysiewam kilka odmian... Fasolkę karłowatą sadzę sukcesywnie co 10 dni aby wydłużyć jej zbiór... czynię to najpóźniej do 15 lipca... Uwielbiam fasolkę szparagową... Jest bogata w potas i wapń... Jest to jedno z moich ukochanych warzyw... Fasolkę przyrządzam  na wiele sposobów... Klasyczne danie to oczywiście z bułką tartą...



Składniki:

60 dkg fasolki szparagowej karłowej lub innej,
  1 łyżeczka cukru,
  1 łyżeczka soli,
  5 dkg masła,
  2 łyżki bułki tartej,



Fasolkę zawsze obieram z końcówek... Myję... W naczyniu zagotuję wodę, dodaję cukier i sól... Do wrzątku wkładam fasolkę... Jak długo gotuję? to zależy od  rodzaju fasolki. Po około 20 min wyciągam jedną i sprawdzam czy jest już miękka... Nie lubię fasolki rozgotowanej... Do rondeleczka wsypuję bułkę tartą i lekko ją rumienię. Dodaję do niej masło i mieszam aby składniki połączyły się... Fasolkę odcedzam, wykładam na talerz i polewam przesmażoną bułką tartą... Danie gotowe. Fasolka szparagowa może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz