sobota, 2 sierpnia 2014

Surówka z włoskiej kapusty...


Pisałam już, że oboje z E uwielbiamy wszystkie kapusty... To warzywo smakuje nam w każdej postaci... W ciągu tygodnia z braku czasu przygotowujemy szybkościowe obiady. Nie wymyślamy dań z kapustą... Są bardzo proste... Teraz, kiedy jest tak upalnie obiad jest szybki i lekki... Nawet dzisiaj w sobotę zamiast ańtopu filet z kurczaka, ryż i surówka z włoskiej kapusty...



Składniki:

1/4 włoskiej kapusty,
   1 marchewka,
    1 mała cebulka szalotka,
    1 garść żurawiny,
 1/2 małej, czerwonej papryki,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki oliwy E.V.
       sól, cukier, pieprz do smaku,
       zielenina,

Kapustę szatkuję niezbyt cienko... Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach... Paprykę i cebulę kroję w małe kawałeczki. Czosnek przeciskam przez praskę i łączę z oliwą, solą, pieprzem, cukrem... Polewam kapustę i marchewkę. Mieszam... Dodaję żurawinę.. Posypuję zieleniną...


Filet z kurczaka marynuję godzinę wcześniej.... Robię marynatę... Wyciskam 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju kujawskiego i dosłownie szczyptę soli. Marynatą smaruję filety. Po godzinie, układam je na rozgrzanej patelni... Podlewam marynatą spod filetów. Rumienię.
Gotuję 1 woreczek ryżu... Wiem, że na dwie osoby to spora ilość, ale my ryż również lubimy i często go przyrządzamy... Do tego kieliszek schłodzonego wina z kwiatów czarnego bzu... Obiad szybko zrobiony... Niestety, najdłużej trwa marynowanie filetu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz