niedziela, 16 czerwca 2019

Szparagi z pesto z rukoli


Bardzo lubimy pesto z bazylii...  Bazylia lubi ciepło... Bardzo źle znosi zimno i deszcze, a taki  był maj więc w naszym ogrodzie niewiele urosła... Dopiero teraz w czasie upałów ruszyła ze zdwojoną siłą ale nie ma jej aż na tyle by zrobić pesto... Mamy natomiast dużo rukoli, więc i takim nie pogardzimy... Maj i czerwiec jest najlepszym czasem aby kupić dobre, świeże  szparagi i cieszyć się ich wyjątkowym  smakiem... 
Tym razem  szparagi zrobiłam  właśnie z pesto z rukoli...

Składniki:)
   1 pęczek zielonych szparagów,
   3 plastry szynki prosciutto,
      pesto z rukoli,


Pesto z rukoli:)
10 dkg rukoli,
  3 łyżki oliwy E.V.
  2 ząbki czosnku,
  5 dkg prażonych pestek z dyni,
  5 dkg tartego parmezanu,
     sól do smaku,


Do naczynia  przeciskam czosnek przez praskę, dodaję szczyptę soli i oliwę... Dodaję rukolę, pestki dyni i blenduję...  Na końcu dodaję starty ser...Wysmażam plastry  szynki prosciutto tak, aby były chrupiące...  Obrane szparagi gotuję w osolonej wodzie... Wykładam szparagi na talerze polewam pesto i posypuję pokruszoną szynką... Szparagi podałam z grillowanym schabem, kaszą jęczmienną i różyczką kalafiora, pomidorem i białymi rzodkiewkami...  


4 komentarze: