wtorek, 24 listopada 2020

Ciasteczka drożdżowe zatapiane w wodzie



Ciasteczka  drożdżowe  (z wody) piekę dosyć często, gdy powstaje zapotrzebowanie na szybkie "co nieco"... Przypomniałam sobie, że w domu rodzinnym z wielkim apetytem zajadaliśmy się nimi... Przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej mamy...

Składniki)

   1 kostka masła,

   3 duże jaja,

   1 łyżka śmietany,

0,5 kg mąki tortowej,

Zaczyn  z drożdży)

0,5 szklanki letniej wody,

  5 dkg drożdży,

  3 łyżki cukru,

  2 łyżki mąki tortowej,

Rozpoczynam od zrobienia zaczynu... Do większego garnuszka rozkruszam drożdże, dodaję cukier, mąkę i letnią wodę... Mieszam aby nie było grudek... Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut...

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, jaja oraz zaczyn z drożdży... Zagniatać ciasto (można podsypać mąki gdy ciasto będzie zbyt lepkie)... Zagniatać aby odchodziło od ręki... Wyrobić kulę... Do większego garnka nalać zimnej wody i włożyć ciasto... Czekać aż wyrośnie i wypłynie na wierzch... Wyciągnąć nad zlewem aby obciekło... Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować (4-5 mm) niezbyt cienko... Szklanką wykrawać krążki całe, w połowie ciastek wykrawam kieliszkiem dziurki... Ciasteczka układam z lekkim luzem (podczas pieczenia urosną) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia... Piekę w piekarniku rozgrzanym w temperaturze 180°C na rumiano, przez około 20 minut... Po upieczeniu, ostudzeniu smaruję dowolnym dżemem, tym razem z czarnej porzeczki... Posypuję cukrem pudrem...


4 komentarze:

  1. Moje ulubione pyszności !!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczek nie piekłam w takiej formie, ale ciasto drożdżowe "zatapiane" i owszem🥯😀
    Przepis będę miała na uwadze- dziękuję i smacznie pozdrawiam😃🍪☕

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co upiekę w sobotę.

    OdpowiedzUsuń