Mamy w tym roku bardzo dobry sezon na fasolkę szparagową... W naszym domu gości ona niemal co drugi dzień i uchodzi za przysmak... Jest bardzo zdrowa, przygotowuje się ją dosyć szybko i a dania z niej są aromatyczne i lekkie... W czwartek na obiad zrobiłam makaron z fasolką szparagową... Lubimy takie połączenie, plus sos pomidorowy...
Składniki:)
30 dkg - fasolki szparagowej,
10 dkg - szynki,
makaron - u mnie tym razem penne,
1 słoik - sosu pomidorowego (domowy)
5 ząbków czosnku,
1 cebula,
1 marchew,
3 łyżki oleju,
kawałek papryczki chili,
bazylia,
ser parmezan
sól, pieprz,
Fasolkę umyłam, odcięłam końcówki, pokroiłam na 2 - 3 cm kawałki... Ugotowałam al dente w osolonej wodzie... Przelałam zimna wodą aby zachować zielony kolor... Na patelnię wlałam 2 łyżki oleju... Na rozgrzany włożyłam pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyłam i dodałam papryczkę chili i marchewkę starą na tarle z dużymi oczkami... Po około 10 minutach dodałam sos pomidorowy i gotowałam przez 5 minut, doprawiłam solą i pieprzem... W międzyczasie ugotowałam makaron al dente... Do ugotowanego dodałam 1 łyżkę oleju... Do ugotowanego makaronu dodałam sos pomidorowy, fasolę szparagową, bazylię oraz szynkę pokrojoną w paseczki... Wszystko dokładnie wymieszałam... Na talerzach posypałam startym serem...
Wygląda apetycznie i pewnie smakuje rewelacyjnie. Łucjo, chyba ukradnę Tobie ten przepis do domowego użytku :)
OdpowiedzUsuńPyszny. Wypróbowałam. Pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuń