piątek, 3 listopada 2023

Roladki z kurczaka zawijane w bekonie

 

U mnie tradycyjnie na obiad potrawa z drobiu... Jem jedynie kurczaka, wieprzowinę i 4-5 razy w roku wołowinę.. Tym razem zrobiłam roladki zawinięte w bekonie, faszerowane marchewką, papryką i cukinią... To był szybki, prosty i pyszny obiad...

  Składniki:) 

   2 nieduże piersi z kurczaka,

  6 płaty bekonu,

  1 marchew,

  2 ząbki czosnku, 

  1 łyżka oleju,

    pół czerwonej papryki,

    cukinia, 

    zioła prowansalskie,

    sól, pieprz,

Każdą pierś przekroiłam wzdłuż aby powstał większy płat, delikatnie rozbiłam tłuczkiem... Pod każdy rozklepany filet dałam po 3 plasterki bekonu... Ułożyłam płat mięsa, przez praskę przeciskam po jednym ziarnku czosnku, posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi... Marchewkę i cukinię kroiłam obieraczką do ziemniaków, wzdłuż na cienkie plastry... Na płatach układam plastry marchewki, cukinii oraz cienkie pasemka papryki... Roladki  ciasno zwijam... Do  naczynia żaroodpornego dodałam oliwę i układałam roladki... Włożyłam do nagrzanego piekarnika  200° na około 30 minut...  Roladki podałam z frytkami, mizerią, pomidorem, fasolką szparagową (już wyciągam zimowe zapasy)... Tak przygotowane roladki potrafią zadziwić smakiem i aromatem...

4 komentarze:

  1. Witam!
    Już nam ślinka leci i mam kolejną inspirację na obiad. Ale mam dobrze z Twoimi przepisami. Po co się zastanawiać, wystarczy poczytać Twoje przepisy.
    Smacznego - Małgorzata N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetytu narobiłaś. Wyglądają tak pysznie. Robię roladki w różnych wersjach, ale z bekonem nigdy nie robiłam. Pora, by to zmienić. Pozdrawiam serdecznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolka i frytki. Matko, jak ja lubię frytki... Ostatnio pan lekarz bardzo na mnie nakrzyczał i powiedział, że skoro nie jadam mięsa, to żebym chociaż rybę od czasu do czasu zimą zjadła... Eh... Może masz jakiś przepis, Łucjo? Usciski.

    OdpowiedzUsuń