Dobrze się składa, że oboje lubimy kuchnię włoską... Jest pełna smaku, aromatu i tradycji... Swoją popularność zawdzięcza głównie prostocie przyrządzania potraw i oczywiście szybkości... Makarony dosyć często goszczą w naszej kuchni... Tym razem przyrządziłam makaron Pipe Rigate z drobiowym mięsem mielonym, cukinią, przesmażonymi pomidorami...
Składniki:)
20 dkg makaronu Pipe Rigate,
30 dkg filetu z kurczaka,
1 marchew,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 mała cukinia,
4 duże pomidory,
3 łyżki oliwy E.V.
sól, pieprz,
kawałek papryczki chili (2 cm)
kilka gałązek bazylii,
ser parmezan,
Filet z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki, umieściłam w misce blendera i posiekałam na maleńkie kawałeczki... W naczyniu rozgrzałam 1 łyżkę oliwy i przesmażyłam zmielone mięso... Gdy było gotowe przełożyłam do miseczki... Pomidory nacięłam od spodu na krzyż i włożyłam do wrzątku... Po kilkunastu sekundach przełożyłam do naczynia z zimną wodą... Gdy były zimne obrałam ze skórki i pokroiłam w grubą kostkę... Do tego samego naczynia w którym smażyłam mięso, dałam 2 łyżki oliwy a gdy się rozgrzała, dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek oraz marchew, startą na tarle o dużych oczkach... Po około 5-7 minutach dorzuciłam pokrojone pomidory i całość smażyłam, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło... Cukinię pokroiłam w półplasterki i dorzuciłam do marchewki i pomidorów... Smażyłam dosłownie 5 minut... W międzyczasie ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu makaron w osolonej wodzie... Wszystkie składniki połączyłam z sobą, tzn. do sosu pomidorowego dodałam przesmażone mięso mielone, makaron, posiekaną bazylię, doprawiłam sola i pieprzem, wi delikatnie wymieszałam... Danie rozłożyłam na talerze i posypałam startym parmezanem...
A wonderfully colorful portion of food.
OdpowiedzUsuńChyba sobie zrobię z pieczarkami zamiast kurczaka, pewnie też będzie pyszne zwłaszcza, że dawno nie jadłam makaronu. Uściski!
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńSuper, danie z makaronem. Jutro robię, zanim mój mężuś nie wyje ostatnich papryczek chili. Smacznego i pozdrawiam - Małgorzata N.
Ja również bardzo lubię włoską kuchnię. Twoje danie wygląda bardzo smakowicie.:))
OdpowiedzUsuńNa Twoim głównym blogu nie publikują się moje komentarze, coś znowu dzieje się na bloggerze.:((
OdpowiedzUsuń