niedziela, 15 czerwca 2014

Czy szaragi to nadal ekskluzywne warzywo?...


Szparagi zaliczam do najpyszniejszych warzyw... Mają taki szlachetny smak... Zawsze czekam kiedy pojawią się sprzedaży... Kupując  zwracam uwagę aby były świeże, nieobite, połamane... W sprzedaży są białe, zielone i fioletowe... Najbardziej lubię białe, chociaż kupuję również zielone...


Szparagi są skarbnicą  witamin i cennych minerałów potasu, żelaza, magnezu, fosforu, selenu... Szparagi pobudzają pracę nerek a co ciekawe to cenne warzywo zawiera niewiele kalorii... Białe szparagi są troszkę twardsze od zielonych. Ja gotuję je  zawsze al dente...



Szparagi obieram bardzo delikatnie, ściągając skórkę od dołu do łodygi. Obieram wszystkie rodzaje szparagów. Szparagi gotuję w pęczkach i zawsze dodaję do wody troszeczkę cukru. Podaję z przesmażoną bułką tartą. To jeden ze sposobów podawania szparagów...
Jeszcze możemy rozkoszować się ich smakiem. Szparagi sprzedawane są od połowy kwietnia do końca czerwca...


piątek, 23 maja 2014

Paprykarz szczeciński...


Kolejną bardzo smaczną potrawą  robioną z makreli, jest paprykarz szczeciński... Kiedyś to była bardzo fajna konserwa... Niestety, teraz wg mnie jest niejadalna... Czytając skład na opakowaniu, zrobiłam domowy paprykarz... Jest pyszny!




Składniki potrzebne do przygotowania tej pysznej przekąski:)
1 woreczek ryżu,
1 makrela,
1 mały przecier pomidorowy Pudliszki,
2 marchewki, 
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej,
3 łyżki oleju,
pieprz, sól do smaku,

Na rozgrzany olej wrzucam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodaję marchew startą na tarle o grubych oczkach... Gdy cebula, marchew, czosnek przesmażą się dodaję paprykę, cayenne i przecier pomidorowy...W międzyczasie w osobnym garnuszku gotuję ryż al dente... Wszystkie produkty dobrze wymieszam i jeszcze przez chwilę przesmażam. Zostawiam do ostygnięcia... Makrelę obieram bardzo starannie aby nie pozostały żadne ości. Rozdrabniam ją widelcem. Dodaję do ryżu i wszystko razem mieszam... Dodaję przypraw jeżeli potrawa tego wymaga.... Przekładam do miseczki. Jak długo można przechowywać paprykarz? Powiem szczerze, że nie mam pojęcia. Bardzo szybko znika...



sobota, 17 maja 2014

Sałatka z makreli wędzonej, ogórka kiszonego i jajka


Moja ulubiona ryba, to wędzona to makrela... Lubię ją w każdej postaci... Jako pastę, dodatek do białego sera, sałatki ziemniaczanej, wkład do zapiekanek,  lub obrana i położona na kromce chleba... O jej zaletach nie muszę pisać... Powiem krótko ta ryba to dar niebios ze względu na walory smakowe i oczywiście zdrowotne... Makrelę spożywamy przynajmniej raz w tygodniu... Przynajmniej co drugi tydzień robimy bardzo prostą, szybką  ale i bardzo smaczną pastę z wędzonej makreli...



 Pasta z wędzonej makreli:

1 wędzona makrela,
2 cebule szalotki,
2 jaja ugotowane na twardo,
1 ogórek kiszony,
1 łyżka musztardy,
2 łyżki majonezu,
szczypiorek, pieprz, cukier do smaku,



Makrelę odfiletować. Widelcem  rozdrobnić makrelę i jaja... Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, dodać musztardę i majonez. Dodać pokrojony szczypiorek... Wszystko dobrze wymieszać. Ja bardzo lubię chleb posmarowany pastą z makreli. Można ją jeść jako sałatkę. Ja dojadam jeszcze z sałatką z pomidorów, sałatą zieloną, żurawiną, cebulką, oliwkami, rzodkiewką...


środa, 14 maja 2014

Szybkościowy obiad...


Większość z nas nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie wymyślnych obiadów... Robimy tzw. szybkościowe, skromne dania... Najczęściej gotuję proste potrawy nie wymagające poświęcenia zbyt dużo czasu... Na dzisiejszy obiad zrobiłam duszone mięso wieprzowe od szynki, makaron penne z lekko obgotowanymi brokułami, marchewkę z zielonym groszkiem... 

40 dkg mięsa od szynki smażyłam  na łyżce oleju kujawskiego.
Dodałam 3 ząbki czosnku, kminek i troszeczkę soli i pieprzu mielonego.
Mięso podlałam szklanką wody. Kiedy stwierdziłam, że mięso jest miękkie odparowałam powstały sos. W międzyczasie na gotującą osoloną wodę wrzuciłam różyczki brokuła. Gotowałam dosłownie 5 min. Odcedziłam i przelałam zimną wodą. Ugotowałam makaron penne. Brokuły delikatnie połączyłam z makaronem. Zagotowałam pół szklanki wody, dodałam łyżkę oleju i wrzuciłam mrożoną marchewkę z groszkiem... Gdy warzywa były miękkie, do szklanki wlałam 3 łyżki zimnej wody. W niej roztrzepałam  pół łyżeczki mąki i wlałam do marchewki. Marchewka troszeczkę zagęściła się. Mieszając obserwowałam aby się zagotowała. Obiad był gotowy. Mogłam podawać.


niedziela, 16 marca 2014

Swojskie jedzenie, pasztet ...


Robienie pasztetu to jedna z moich ulubionych czynności... Mówi się, że to wielkanocna potrawa... Jednak w moim domu, pasztet  jest robiony dosyć często.... Robiła go moja Babcia, Mamusia... Ja również go robię dosyć często do smarowania chleba... Jest przygotowany w słoiczkach, i przechowuję go lodówce... Dla nas to  "żelazny zapas" gdyby nie było już nic do jedzenia... Śmiało mogę powiedzieć, że robienie pasztetu to rodzinna tradycja  a przede wszystkim pyszne jedzenie...


Przepis:)
50 dkg mięsa wieprzowego,
20 dkg boczku surowego,
50 dkg wątróbki,
  1 kajzerka,
  1 cebula, marchewka,
  2 dkg grzybów suszonych,
  3 jaja,
 Przyprawy: liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, 4 ziarna jałowca i angielskiego ziela,
Do wysmarowania formy: 1 łyżka smalcu, lub margaryny, 2 łyżki bułki tartej...



 Grzyby wymoczyć... Mięso umyć i zmielić. Grzyby gotować z wątróbką i ziołami... Potem zmielić... Dodać namoczoną bułkę...To wszystko przesmażyć... Dodać jaja... Przyprawić majerankiem, tartą gałką muszkatołową, doprawić solą, pieprzem i bardzo starannie wymieszać... Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować przez 1 godzinę..




Lub... Masę wątrobową przełożyć do formy, której boki należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą... Pasztet należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 190 st.C. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w plastry...