Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto pyszne, proste i bardzo szybkie w wykonaniu... Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek serka homogenizowanego o smaku waniliowym i jabłek, najlepiej soczystych...
Składniki:)
3 szklanki maki pszennej,
200 g masła,
200 g serka homogenizowanego,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
8 jabłek,
1 łyżeczka cynamonu,
cukier puder,
Mąkę przesiałam, dodałam cukry, proszek do pieczenia i wymieszałam... Posiekałam razem z masłem... Dodałam jajko i serek i krotko wyrobiłam elastyczne, jednolite ciasto... Otrzymaną kule podzieliłam na dwie części... Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia... Połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam dno foremki... Drylownikiem (do jabłek) usunęłam gniazda nasienne jabłek Champion... Jabłka obrałam i podzieliłam na połówki... Układałam je częścią wypukłą do góry na cieście, posypałam cynamonem... Drugą część ciasta rozwałkowałam i przykryłam jabłka, dociskając brzegi do dolnego ciasta... Szarlotkę włożyłam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekłam przez około 40 minut... Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem...
That's something I have to try!
OdpowiedzUsuńOj kusisz Lusiu. Wygląda smakowicie. Rodzina kocha szarlotki, więc z pewnością wypróbuję. Kiedyś piekłam podobną, ale bez dodatku serka. Myślę, że ta wersja jest ciekawsza. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńO super, mam już przepis na niedzielne ciasto
OdpowiedzUsuńTaka domowa szarlotka jest nieziemska, ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuń