niedziela, 31 października 2021

Szarlotka z połówkami jabłek

 


Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto pyszne, proste i bardzo szybkie w wykonaniu... Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek serka homogenizowanego o smaku waniliowym i jabłek, najlepiej soczystych...  

Składniki:)

    3 szklanki maki pszennej,

200 g masła,

200 g serka homogenizowanego,

    2 łyżki cukru,

    1 jajko,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    2 łyżeczki cukru waniliowego,

    8 jabłek,

    1 łyżeczka cynamonu,

      cukier puder,


Mąkę przesiałam, dodałam cukry, proszek do pieczenia i wymieszałam... Posiekałam razem z masłem... Dodałam jajko i serek i krotko wyrobiłam elastyczne, jednolite ciasto... Otrzymaną kule podzieliłam na dwie części... Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia... Połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam dno foremki... Drylownikiem (do jabłek) usunęłam gniazda nasienne  jabłek Champion... Jabłka obrałam i podzieliłam na połówki... Układałam je częścią wypukłą do góry na cieście, posypałam cynamonem... Drugą część ciasta rozwałkowałam i przykryłam jabłka, dociskając brzegi do dolnego ciasta... Szarlotkę włożyłam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekłam przez około 40 minut... Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem...

4 komentarze:

  1. Oj kusisz Lusiu. Wygląda smakowicie. Rodzina kocha szarlotki, więc z pewnością wypróbuję. Kiedyś piekłam podobną, ale bez dodatku serka. Myślę, że ta wersja jest ciekawsza. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. O super, mam już przepis na niedzielne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka domowa szarlotka jest nieziemska, ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń