czwartek, 11 stycznia 2018

Zupa z ciecierzycy


W natłoku spraw i prac jakie miałam w tym tygodniu, zrobienie zupy z ciecierzycy było dobrym pomysłem... Na dodatek  jest szybka w wykonaniu, pożywna i aromatyczna... Jest rozgrzewająca i dlatego wspaniale smakuje jesienią i zimą...  Doskonale nadaje się na obiad jednogarnkowy... Dzisiaj wykorzystałam ciecierzycę z puszki więc obiad jedliśmy w niecałe 30 minut...

Składniki)
   1 puszka ciecierzycy,
   1 marchew,
   1 pietruszka,
1/2 czerwonej papryki,
   1 cebula,
   3 ząbki czosnku,
   1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego,
   1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej,
      kawałek papryczki chili,
   2 łyżki oleju,
      zielona pietruszka,
      sól, pieprz, kolendra mielona, tymianek,


Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucam pokrojoną w drobna kostkę cebule i czosnek, w małe kawałeczki marchewkę i pietruszkę... Mieszam aby się nie przypaliły... W tym czasie gotuję  1 litr wody, którą wlewam do przesmażonych warzyw... Ciecierzycę wylewam na sito i przelewam  zimną wodą, następnie dodaję do gotujących się warzyw... Doprawiam solą, pieprzem, kolendrą i  tymiankiem... Dodaję słoiczek bardzo gęstego, domowego przecieru pomidorowego.. Dopiero teraz dodaję drobno pokrojoną papryczkę chili i  czerwoną paprykę... Gotuję 2 - 3 minuty... Posypuję zieloną pietruszką... Do zupy podaję pieczywo...


sobota, 6 stycznia 2018

Ciastka serowe


Ciasteczka pieczone w domu, nawet te najprostsze  zawsze są przepyszne gdyż nie ma w nich żadnych polepszaczy, barwników, konserwantów... Przed ósmą wróciliśmy z kościoła... Od razu zabrałam się za robienie ciastek serowych a Eryk w tym czasie przygotowywał śniadanie... Robi się je bardzo szybko... Do pierwszego, pośniadaniowego espresso, zjedliśmy po kilka ciastek...To prawdziwe łakocie, dla nas smaki z dzieciństwa... Mają jeden feler... Nie można im się oprzeć... 


Składniki:)
30 dkg maki pszennej  typ 500
20 dkg półtłustego twarogu,
20 dkg zimnego masła,
  1 jajo,
     szczypta soli,
     cukier do posypania ciasteczek,


Zimne masło starłam na tarce o dużych oczkach... Dodałam ser i rozdrobniłam go widelcem... Wbiłam jajo i wymieszałam te trzy składniki widelcem... Na koniec wsypałam mąkę z solą... Wszystkie składniki połączyłam w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i na 1 godzinę schowałam do lodówki... Ciasto rozwałkowałam na około 5 mm i kroiłam radełkiem małe kwadraciki... Górę ciasteczka maczałam w grubym cukrze i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia... Piekarnik wcześniej nagrzałam do 200° C... Ciasteczka piekłam około 15  - 20 minut a ponieważ znaliśmy już ich smak, nie mogliśmy się doczekać kiedy się upieką...


czwartek, 4 stycznia 2018

Tagliatelle z wieprzowiną i papryką


Bardzo lubimy Tagliatelle,  klasyczny włoski makaron z regionu Emilia Romagna... Ma on kształt długich, płaskich wstążek o grubości około 2 mm i szerokości do 1 cm...We Włoszech najczęściej podawane jest z sosami... Tagliatelle przyrządzam na wiele sposobów... Tym razem zrobiłam z wieprzowina i czerwoną  papryką...


Składniki:)
40 dkg wieprzowiny ,
  2 duże czerwone papryki,
  2 duże cebule,
  1 pałka czosnku,
30 dkg makaronu + łyżka oleju,
 4 łyżki oleju,
    kawałeczek papryczki chili,
  1 liść laurowy,
    sól, pieprz,
    zielenina,

 Cebulę i czosnek kroję w drobniutką kosteczkę natomiast mięso w trochę większą... W naczyniu rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, czosnek... Chwilę podsmażam i dopiero wtedy wkładam wieprzowinę i listek laurowy... Duszę ją do miękkości... W razie potrzeby podlewam odrobiną wody...  Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju...Odcedzam na sicie...
Gdy mięso jest miękkie doprawiam solą, pieprzem, dopiero teraz dodaję pokrojone czerwone papryki... Mięso i papryki przesmażam około 3 minut... Lubimy gdy papryka jest chrupiąca... Do mięsa dodaję ugotowany makaron... Mieszam i wykładam na talerze... Posypuję pokrojoną zieloną pietruszką... To jest obiad szybkościowy a jedzenie proste i smaczne... "Swojskie jedzenie"... Szkoda mi czasu na długie stanie przy kuchni... 






środa, 3 stycznia 2018

Ciastka francuskie z brzoskwiniami


Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub wpadną niespodziewani goście, to szybko zrobię bardzo proste ale i smaczne ciastka... Zawsze bowiem mamy w zamrażarce jedno a czasem dwa opakowania gotowego ciasta francuskiego...  Ciastka można zrobić z dżemem, jabłkami, morelami, gruszkami, serkiem... A czas ich przygotowania to pięć minut i pieczenia  około 15 minut... Tym razem ciastka zrobiłam z brzoskwiniami...


Składniki:)
 1 płat ciasta francuskiego,
 1 puszka brzoskwiń,
 1 jajko,


Piekarnik nagrzewam do 180° - 190° C, połówki  brzoskwiń odsączam na sicie...  Ciasto kroję na prostokąty... Na połówce prostokąta układam połówkę brzoskwini a drugą część ciasta nacinam radełkiem do chrustu...  Rozkłóconym jajkiem smaruję brzegi i przykrywam brzoskwinię naciętym prostokątem... Brzegi starannie zlepiam... Każde ciastko smaruję jajem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia... Piekarnik jest już nagrzany... Ciastka piekę około 15 minut... Brzoskwinie są słodkie więc ciastek nie posypuję cukrem pudrem...


piątek, 1 grudnia 2017

Sałatka z białej kapusty


Sałatka z białej kapusty na zimę to świetny dodatek do zimowych obiadów... Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i najważniejsze, że jest pyszna...
Składniki:)
   3 kg kapusty po poszatkowaniu,
   3 czerwone papryki,
   4 marchewki,
   2 cebule,
   1 papryczka chili,
   1 łyżka soli
   2 łyżki cukru,

Zalewa
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki cukru,
   1 szklanka wody,
   1 łyżka soli

Marchew trę na tarce z dużymi oczkami, cebulę kroję w półplasterki, paprykę w cienkie paseczki... Poszatkowaną kapustę wkładam do większego garna przesypuję solą i cukrem i wygniatam aby puściła soki... Odstawiam na dwie godziny... Gotuję zalewę i zalewam kapustę... Całość mieszam... Po godzinie przekładam( uciskając) do słoiczków... Z tej porcji kapusty wyszło 12 słoiczków 250 ml... Pasteryzuję 15 minut... Olej  dodaję dopiero jak przygotowuję sałatkę do obiadu... 
Mam wrażenie, że wcześniejsze dodanie oleju sprawia, że on jełczeje... Mnie taka kapusta nie smakuje...