niedziela, 20 lutego 2022

Makaron pappardelle z pieczarkami, rukolą

 

Lubimy makarony i dosyć często je przyrządzamy... W szybkim czasie i z niewielkiej ilości składników  możemy wyczarować pyszny obiad... Tym razem jest to pappardelle z filetem z kurczaka, pieczarkami i rukolą...

Składniki:)

 20 dkg  makaron pappardelle,

 30 dkg  pieczarek,

   2 łyżki oleju,

   1 duża pierś kurczaka,

   1 cebula,

   4 rzodkiewki,

   3 ząbki czosnku,

      kawałeczek papryczki chili,

     duża garść rukoli,

     sól, pieprz,

Pierś z kurczaka umyłam, obrałam z błonek, pokroiłam w drobna kostkę i przyrumieniłam na gorącym oleju... Po około 20 minutach, usmażony filet wyłożyłam do miseczki... Na pozostałym oleju przesmażyłam cebulę i czosnek pokrojony w kostkę oraz dołożyłam połówki pieczarek... 

W międzyczasie w osolonej wodzie ugotowałam al dente makaron pappardelle...  Do gorącej cebulki, pieczarek, dodałam filet z kurczaka i przez chwilę podgrzewałam... Włożyłam makaron, doprawiłam solą, pieprzem, dodałam drobniutko pokrojoną papryczkę chili, plasterki rzodkiewki i rukolę... Wszystko wymieszałam i wyłożyłam na talerze...


3 komentarze: