poniedziałek, 1 grudnia 2014

Acili ezme, pyszna przystawka



Każdy, kto był w Turcji na pewno jadł i to wielokrotnie  Acili ezme ...  Jest to podstawowy dodatek do dań głównych w tureckiej kuchni... Mnie oczarował od pierwszego razu. Od tego czasu przez całe lato do późnej jesieni jest przyrządzany... Bardzo lubię posmarować kromkę chleba masłem i na nią nakładam acili... Prawdziwa pychotka... Lubimy takie pikantne jedzenie...



Składniki:
 3 pomidory,
 1 zielony ogórek,
 2 ząbki czosnku,
 1 cebula szalotka,
 1 czerwona papryka,
    kawałeczek papryczki chili ( około 1,5 cm)
  7 kaparów, 
10 oliwek,
  2 łyżki pasty pomidorowej,
  3 łyżki dobrej oliwy, 
  1 łyżeczka papryki słodkiej,
  1 łyżka soku z cytryny,
  3 gałązki pietruszki,
     sól, pieprz do smaku, 


Pomidory kroję na ćwiartki wybieram nasiona, podobnie robię z ogórkiem... Ogórek, pomidory, paprykę czerwoną, czosnek, cebulę, kapary, papryczkę chili, oliwki kroję w drobniutką kostkę i wkładam do salaterki. Dodaję oliwę z oliwek, sok z cytryny i przecier pomidorowy. Wszystko mieszam bardzo delikatnie. Doprawiam sola pieprzem i cukrem...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz