Kilka dni temu kupiłam nowe wydanie "Kocham ogród". Są tutaj inspiracje i porady świąteczne... Zaciekawił mnie przepis na "Czekoladowy piernik". W sobotę postanowiłam go wypróbować. Troszeczkę go zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru ponieważ nie lubimy zbyt słodkich ciast...
Produkty:
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jaja,
1 szklanka cukru, (ja dałam 1/2 szklanki cukru)
5 łyżek płynnego miodu, (ja dałam 3 łyżki miodu)
10 dkg sparzonych i posiekanych migdałów,
1 łyżka przyprawy do piernika i cynamonu,
1 tabliczka czekolady gorzkiej, ( ja dałam 1/2 tabliczki)
3 łyżki powideł śliwkowych lub wiśniowych,
Do głębokiego garnka lub miski wsypujemy cukier oraz wlewamy miód... Wbijamy jaja... Miksujemy składniki na najwyższych... Dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę i proszek do pieczenia... Wrzucamy startą czekoladę. Ucieramy składniki do uzyskania gładkiej masy... Wsypujemy cynamon i przyprawę do piernika. Delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C. W przepisie należy piec przez 60 minut... Zmniejszyłam pieczenie do 50 minut.... Oczywiście sprawdziłam patyczkiem czy jest upieczone...
Pysznie wygląda ten piernik...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMój W. uwielbia pierniki i jestem zmuszona piec je przez cały rok. Ja przekrawam piernik na połowę i smaruje moimi powidłami ze śliwki szydłowskiej. Muszę teraz wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuń