niedziela, 7 października 2018

Surówka z selera z majonezem


Surówka z selera jest szybka  i bardzo prosta w wykonaniu i idealna dla cierpiących na brak czasu... Seler w tym roku wyjątkowo obrodził, toteż jest często wykorzystywany w kuchni... Dobrze się składa, że oboje lubimy to bulwiaste warzywo... Surówka z selera od dawna gości w naszym domu... Jest używana do drugiego dania, jajek na twardo, wędlin... 
Składniki:)
 2 nieduże selery,
1 jabłko,
3 łyżki majonezu,
  sok z pół cytryny,
  pół łyżeczki cukru,
  sól, pieprz,


Seler i jabłko obieram i ścieram na tarce o małych oczkach... Aby seler nie sczerniał  dodaję sok z cytryny sól i pieprz... Mieszam surówkę, dopiero teraz dodaję majonez i przez godzinę schładzam w lodówce...






5 komentarzy:

  1. Dear Lucia - The pairing of celery and apple looks so fresh and delicious. I like this home-cooking blog of yours.

    Thank you for your concern about my country’s weather-related natural disasters. At last I’m enjoying cool, crisp autumn with blue skies.

    Yoko

    OdpowiedzUsuń
  2. Łucjo, takiego zestawienia jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam selera, zwłaszcza korzeń, jest b. aromatyczny:)
    Surówka pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam seler - wyśmienita surówka palce lizać - koszyk z gruszkami wygląda uroczo, aż chce się go malować - życzę Luciu samych słonecznych jesiennych dni,żebyś miała dobre światło do fotografowania - wszystkie Twoje zdjęcia są rewelacyjne - dzięki kochana za przemiły komentarz

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy selery i często serwuję z niego surówki. Robię dokładnie tak jak Ty. Niekiedy łączę majonez ze śmietaną bądź z jogurtem. A czasami dodaję też marchewkę, orzechy włoskie. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń