poniedziałek, 6 stycznia 2025

Schab w sosie własnym

 

Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad... Mięso jest soczyste, rozpływające się w ustach... Najważniejsze, że przepis jest bardzo prosty i szybko się go przyrządza... Ta ilość mięska wystarcza nam na dwa obiady...

Składniki:)

   80 dkg schabu,

     3 cebule,

     3 łyżki oleju,

     1 łyżka mąki pszennej,

     1 marchew,

     3 ząbki czosnku,

     1 łyżeczka słodkiej papryki,

     1 łyżeczka suszonego lubczyku,

       kawałek chili,

       liść laurowy, ziarnka angielskiego ziela - 5 szt,

       sól, pieprz


Schab pokroiłam na 6 plastrów, rozklepałam, posypałam papryką, lubczykiem, solą i pieprzem... Na patelni rozgrzałam olej i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Gdy cebulka się lekko przyrumieniła, dodałam startą na grubych oczkach marchewkę, papryczkę chili i dusiłam przez około 5 minut... Cebulkę i marchewkę przesunęłam na bok patelni i smażyłam plastry mięsa z obu stron na rumiano... Wtedy wlałam szklankę wody i wszystko (mięso, cebula, marchewka) dusiłam na małym ogniu przez około 1,5 godziny... Sprawdzałam aby nie przypaliło się... Do szklanki dałam 1 łyżkę mąki pszennej i wlałam zimną wodę... Dokładnie wymieszałam i wlałam do mięsa cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki... Sos był zbyt gęsty, dodałam trochę wody i ponownie zagotowałam... W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem... Mięso podałam z kluskami i sałatką z kiszonej kapusty...



2 komentarze: