niedziela, 14 marca 2021

Klopsiki z groszkiem w sosie pomidorowym

 


Kolejny przepis na mięso mielone, to klopsiki z groszkiem w sosie pomidorowym... Robi się je szybko i najczęściej przyrządzam je dzień wcześniej... Rano gotuję ryż, garnuszek zawijam w ściereczkę i wkładam pod kołdrę... W tym czasie gdy ryż odgrzewam, ryż jest jeszcze ciepły i świetnie  wyparzony....

Składniki:)

50 dkg mielonej łopatki,

 1 jajo,

 1 cebula,

 2 łyżki bułki tartej,

 3 ząbki czosnku,

   pół szklanki zielonego groszku,

 4 łyżki oleju,

   pieprz, sól,

Sos pomidorowy:)

 2 małe marchewki starte na tarce o dużych okach,

 1 cebula,

 1 l sosu pomidorowego,

 2 ząbki czosnku,

 1 łyżeczka miodu,

1 łyżka ziół prowansalskich,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

1 cm papryczki chili,

  sól, pieprz 


Groszek zielony gotuję al dente... Łopatkę mielę, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, jajo, przestudzony groszek, sól, pieprz wg uznania... Wyrabiam klopsiki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor... Usmażone klopsiki wykładam na talerz, a na pozostały olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, pokrojone chili i startą na grubych oczkach marchewkę... Dodaję słodką paprykę, zioła, pieprz, odrobinę soli i wlewam sos pomidorowy, czekam aby się cały sos zagotował i dopiero wtedy wkładam klopsiki i gotuję około 10 -15 minut... Dodaję miód i ewentualnie doprawiam... Do sosu nie dodaję żadnej mąki ani śmietany... Jest zawiesisty, gęsty...

3 komentarze: