niedziela, 7 marca 2021

Kotlety mielone z pieczarkami

 


Kotlety z pieczarkami to prosty sposób, by chociaż trochę urozmaicić tradycyjne mielone... Są aromatyczne, soczyste i wybornie smakują... Można je podawać z ziemniakami, makaronem, frytkami... Ja podałam je z ryżem i sałatką z pomidorów, papryki, cebuli, oliwek i szpinaku... Zawsze mielimy podwójną porcję mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej) aby przyrządzić z niej dwa obiady...

Składniki:)

500 g mielonej łopatki,

250 g pieczarek,

    2 jaja,

    1 cebula,

    3 ząbki czosnku,

    2 łyżki bułki tartej,

    1 łyżeczkę ziół prowansalskich,

       sól, pieprz,

      bułka tarta,

      olej do smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę... Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy  cebulę i pokrojone pieczarki... Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż wyparuje woda... Studzimy... Do salaterki wbijam 2 jaja, roztrzepuję, dodaję bułkę tartą aby namokła, dodaję masę mięsną, zioła przesmażone pieczarki, czosnek przepuszczony przez praskę... Ostrożnie ( pieczarki były już wcześniej solone) doprawiam pieprzem i solą...  Masę dobrze wyrabiam... Formuję 4 cztery kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano... Pozostałe mięso przykrywam folią spożywczą na kolejny obiad ponieważ  nie lubimy odgrzewanego  czy osmażanego mielonego...




2 komentarze: