Żurek to jedna z naszych ulubionych zup... Nigdy nie przyrządzamy go na wielkanocne śniadanie ale przeważnie jest na sobotni obiad...Żur przyrządzam na rosole, na wywarze z drobiu, warzywnym, wieprzowinie... Sporadycznie przyrządzam go na wędzonce...
Składniki:)
1,5 l wody,
2 podudzia (pałki) z kurczaka,
10 dkg kiełbasy głogowskiej,
1 marchewka,
niewielki kawałek selera,
1 cebula ,
3 ząbki czosnku,
0,5 łyżeczki majeranku,
0,5 l * Domowy zakwas *
sól, pieprz, koperek,
2 jaja gotowane na twardo,
Umyte pałki z kurczaka wkładam do garnka z wodą, solę, dodaję marchewkę, seler, cebule i czosnek pokrojone w drobną kostkę i gotuję około 1 godziny... Wlewam zakwas i gotuję około 5 -10 minut... Przysmażam pokrojoną w plasterki kiełbasę i dodaję do żurku... Doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojony koperek... Na talerz wykładam jajka ugotowane na twardo i zalewam żurkiem... Podaję go z przysmażonymi ziemniakami...
Interesting food dose.
OdpowiedzUsuńTeż lubimy żurek i kiszę go nie tylko dla swoich potrzeb ale i też dla znajomych.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubimy żurek. Sama też kiszę wg. przepisu mojej babci Julii.
OdpowiedzUsuń