niedziela, 14 marca 2021

Żurek z jajkiem

 


Żurek to jedna z naszych ulubionych zup... Nigdy nie przyrządzamy go na wielkanocne śniadanie ale przeważnie  jest na sobotni obiad...Żur przyrządzam na rosole, na wywarze z drobiu, warzywnym, wieprzowinie... Sporadycznie przyrządzam go na wędzonce...

Składniki:)

1,5 l wody,

   2 podudzia (pałki) z kurczaka,

 10  dkg kiełbasy głogowskiej,

   1 marchewka,

      niewielki kawałek selera,

   1 cebula ,

   3 ząbki czosnku,

0,5 łyżeczki majeranku,

0,5 l * Domowy zakwas *

     sól, pieprz, koperek,

  2 jaja gotowane na twardo, 


Umyte pałki z kurczaka wkładam do garnka z wodą, solę, dodaję marchewkę,  seler, cebule i czosnek pokrojone w drobną kostkę i gotuję około 1 godziny... Wlewam zakwas i gotuję około 5 -10 minut... Przysmażam  pokrojoną w plasterki kiełbasę i dodaję do żurku... Doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojony koperek... Na talerz wykładam jajka ugotowane na twardo i zalewam żurkiem... Podaję go z przysmażonymi ziemniakami...

3 komentarze:

  1. Też lubimy żurek i kiszę go nie tylko dla swoich potrzeb ale i też dla znajomych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubimy żurek. Sama też kiszę wg. przepisu mojej babci Julii.

    OdpowiedzUsuń