niedziela, 5 grudnia 2021

Nalewka z pigwy

 


Nalewka z pigwy to jedna z najlepszych nalewek... Posiada właściwości przeciwzapalne... Odpowiednio przygotowany napój, jest skarbnicą cennych składników, które m.in. wspomagają odporność, która w obecnym czasie jest nam bardzo potrzebna... Nalewkę można  wzbogacać różnymi dodatkami np. wanilią, cynamonem, miodem... Ta porcja wsadu jest bez dodatków...

Składniki:)

 1,5 kg pigwy,

200 gramów cukru,

250 ml czystej wódki,

250 ml spirytusu,


Owoce wymyłam, pozbawiłam gniazd pestek... Pokroiłam w małą kostkę i umieściłam w słoju odpowiedniej wielkości... Dodałam cukier i zalałam alkoholem, który przykrył owoce... Słój zamknęłam szczelnie... Co kilka dni zamieszałam zawartość w słoju... Nastaw trzymałam przez około 5 tygodni... Sitko wyścieliłam gazą i do naczynia wlałam nalewkę. Nie lubię gdy w butelce pływają drobinki owoców... Nalewkę przelałam do butelek... Kolor ma słomkowy ponieważ nie zawierała żadnych pestek... Musiałam spróbować czy nie jest kwaśna albo zbyt słodka...  Ja nie lubię słodkich nalewek... Jej smak mi odpowiada...


3 komentarze:

  1. Interesting help. We have quince in the yard, but its fruit is left unused every year.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza nalewka z owoców pigwowca dziś będzie zlewana. Smacznego Wam życzę i na zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie. Wierzę, że też tak smakuje. My również nie lubimy słodkich nalewek. Z pigwy robiłam dwa lata temu, ale moja była bursztynowa. Bardzo nam smakowała. Nie mamy własnej pigwy, a nie udało mi się kupić owoców. Pozdrawiam serdecznie:):)

    OdpowiedzUsuń