Sałata zielona, gruszka konferencja, rzodkiewki, biała fasolka to najlepsze połączenie jesiennych smaków... Teraz późną jesienią zielone sałaty są źródłem wielu witamin, które o tej porze roku są nam bardzo potrzebne i doskonale smakują...
Składniki:)
2 gruszki konferencje,
10 rzodkiewek,
3 łyżki białej fasolki w sosie pomidorowym,
1 szalotka,
1 pomidor,
1 ogórek gruntowy,
2 łodygi naciowe,
10 zielonych oliwek,
10 liści sałaty masłowej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
5 liści sałaty bordowej karbowanej,
2 łyżki oliwy E.V.
pół żółtej papryki,
pół czerwonej papryki,
sól, pieprz, cukier do smaku,
Aceto Balsamico
Liście sałat umyłam osuszyłam i porwałam na kawałki... Gruszkę, ogórka zielonego obrałam i pokroiłam w grubsze plastry...Pokroiłam również pomidora, rzodkiewkę, selera naciowego, szalotkę oraz papryki... Posoliłam, dodałam sok z cytryny, grubo zmielony pieprz, cukier do smaku... Całość wymieszałam, dodałam białą fasolkę w sosie pomidorowym oraz ocet Balsamico... Sałatkę podałam z ziemniakami i duszonym kotletem schabowym...
A wonderfully colorful portion of food.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ,tylko bez selera naciowego. Bardzo smacznie wyszlo.
OdpowiedzUsuńZrobię taka na niedzielny obiad !!!
OdpowiedzUsuń