sobota, 19 marca 2022

Śledzie korzenne

 

Śledzie są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe... U nas goszczą dosyć często ponieważ bardzo je lubimy... Jak pewnie już wiecie moje smaki rybne też są bardzo ograniczone... Jem tylko śledzie w różnie przyrządzane (oczywiście bez śmietany), makrelę wędzoną, dorsza i mintaja...Ach i jeszcze tuńczyka w puszce...



Tym razem są śledzie korzenne bo dawno ich nie robiłam... Być może nie wyglądają zbyt pięknie ze względu na sporą ilość przypraw ale są przepyszne, delikatne i aromatyczne i dosłownie rozpływające się w ustach... Idealne do domowego pieczywa...

Składniki:)

4 płaty śledziowe ala matias,

8 ziaren angielskiego ziela,

1 łyżeczka gorczycy,

2 liście laurowe,

1 łyżeczka rozmarynu,

1 anyż gwiaździsty,

3 goździki,

1 maleńka łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka pieprzu,

1łyżeczka kolendry,

1 łyżeczka gorczycy,

  szczypta gałki muszkatołowej,

  olej,


Śledzie moczę z nadmiaru soli przez 2 - 3 godziny... Później osuszam je ręcznikiem papierowymi kroję na spore kawałki... Wszystkie przyprawy mielę w młynku... Na dno słoika wsypuję pół łyżki zmielonych przypraw i układam śledzie, które przesypuję przyprawami... I tak układam warstwami aż do skończenia śledzi i przypraw... Całość zalewam olejem i wstawiam do lodówki na dwa dni... Po tym czasie śledzie są idealne... Pysznie smakują...

3 komentarze:

  1. Z pewnością smakują wybornie. Takiej wersji jeszcze nie robiłam. Ponieważ u nas też często na stole goszczą śledzie, wypróbuję z pewnością. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń