poniedziałek, 16 maja 2022

Sernik z brzoskwiniami

 

Bardzo lubię ten tradycyjny sernik z brzoskwiniowy na kruchym cieście, przykryty tym samym startym, kruchym ciastem... Spód jest kruchutki a masa serowa bardzo delikatna... Sernik z brzoskwiniami nie jest przesłodzony, a brzoskwinie nadają mi owocowy posmak...

Składniki:)

Ciasto kruche:)

  0,5 kg mąki pszennej,

     1 kostka masła,

     1 łyżeczka proszku do pieczenia,

     2 łyżki cukru,

     1 łyżka śmietany,

     2 żółtka,

     1 całe jajko,

Masa serowa:)

    1 kg dobrego sera z wiaderka,

   10 dkg masła,

    3 jajka,

    2 łyżki cukru,

    1 budyń śmietankowy,

    1 łyżeczka cukru waniliowego,

    1 puszka brzoskwiń,

Składniki na bezową piankę:)

    5 białek,

 0,5 szklanki drobnego cukru,


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto... Podzielić na: 2/3 i 1/3 i owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 2 godziny... 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tarką o dużych oczkach...Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze 190 st.C i piec przez 15 minut (do zrumienienia)...

Masło ucieram z cukrem na białą masę... Cały czas ucierając, dodaję żółtka, budyń i partiami ser... Wyrobioną masę wykładam na podpieczony kruchy placek u układam pokrojone brzoskwinie...

Ubijam pianę z białek, stopniowo dodając cukier... Pianę ubitą na sztywno wykładam na masę serową, a następnie ścieram drugą porcję zmrożonego ciasta...  Sernik piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 170 st.C... Po upieczeniu uchyliłam piekarnik i pozostawiłam do wystudzenia... Ciasto można posypać cukrem pudrem, jednak dla nas jest już za słodkie...


1 komentarz:

  1. Jest godzina 22.00 a mnie leci ślinka. Pyszności. Już wiem co upiekę na weekend.

    OdpowiedzUsuń