środa, 17 lipca 2024

Schab pieczony z warzywami

 

Na niedzielny obiad tym razem zrobiłam Schab pieczony z warzywami... Eryk taki obiad uwielbia bo ponoć jest bardzo smaczny i rozpływający się w ustach... Ja raczej za tym daniem nie przepadam... Jednak czego się nie robi dla ukochanego Męża... 

Składniki)
  
70 dkg schabu,
  3 male cebule,
  1 czerwona papryka,
  2 średnie marchewki,
  5 ząbków czosnku,
10 małych ziemniaków,
  4 łyżki oliwy, 
  2 łyżeczki musztardy,
  1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  1 łyżeczka czerwonej, słodkiej  papryki,
     pół łyżeczki ostrej papryki,
     pieprz, 
     sól,
 
Schab umyłam, osuszyłam... W szklance zrobiłam sos... Połączyłam z sobą: 3 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, papryki: ostrą i słodką, musztardę, troszkę soli i pieprzu... Wszystko dokładnie wymieszałam... Schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i posmarowałam sosem... Ziemniaki, pokrojoną paprykę, cebulę, marchew i czosnek doprawiłam delikatnie solą i pieprzem i wymieszałam z 1 łyżką oliwy... Warzywa obłożyłam dookoła mięsa i włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180°C... W czasie pieczenia podlałam odrobiną wody i przemieszałam warzywa... Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam na 10 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków... Podałam z ogórkiem kiszonymi pomidorem...


4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i na pewno smakuje.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ! Dziękuję za podpowiedź obiadową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda Lusiu dla swojego męża też robię potrawy, których ja nie jadam:) Bardzo smakowicie wygląda Twoje danie i dodatkowo mało pracochłonne. To też smaki mojego męża. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warzywka zjadłabym z wielkim smakiem, delicje. :))

    OdpowiedzUsuń