Ostatnio na obiad zrobiłam kotlety mielone z dodatkiem kaszy jęczmiennej... To godna propozycja na pyszny i pożywny obiad... Kasza dodaje mielonym lekkości i są wtedy bardzo puszyste puszyste...
Składniki:)
40 dkg łopatki
10 dkg kaszy jęczmiennej,
1 cebula,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju rzepakowego,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki zimnej wody,
2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej,
szczypta papryki ostrej, sól, pieprz,
olej do smażenia i bułka tarta do panierowania,
Kaszę ugotowałam na sypko z dodatkiem szczypty soli... Łopatkę zmieliłam... Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyłam na oleju... Do zmielonego mięsa dodałam ugotowaną kasze, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę... Dodałam jajko, pieprz, zimną wodę, sól, paprykę, bułkę tartą i masę dobrze wyrobiłam aby kotlety nie rozwalały się... Uformowałam kotleciki i obtoczyłam w bułce tartej... Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam je z obu stron na złoty kolor... Kotleciki podałam z ziemniakami, z sałatką z pomidorów i ogórka kiszonego oraz białej, gotowanej kapusty...To danie bardzo nam smakowało i będzie na stałe w naszej kuchni...
Delicious looking.
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńTakie tradycyjne danie a jak widzę je na zdjęciu, to ślinka cieknie. Ta estetyka podania!!! - jesteś Mistrzynią i Twoimi pomysłami się inspiruję. Następnym razem dodam kaszę - pozdrawiam Małgorzata N.