niedziela, 6 września 2015

Kruchy placek ze śliwkami



W tym roku  mam plagę urodzaju śliwek... Nie robię żadnych powideł ponieważ mam spore zapasy z ubiegłego roku... Owszem, zamroziłam kilka woreczków abym w zimie mogła zrobić knedle ze śliwkami... Nie ma chętnych na owoce...  Zerwą je dla siebie, jedynie za opłatą... Ja im muszę zapłacić... Śmiechu warte... Wczoraj postanowiłam zrobić szybki i bardzo prosty, kruchy placek ze śliwkami...


Składniki:
     1 kg śliwek, może być mniej. Zależy od blaszki.
     2 szklanki mąki,
 200 gram margaryny lub masła,
     3 jaja,
     1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
  1/3 szklanki cukru pudru,
     1 łyżka esencji waniliowej,
     2 łyżki kaszy manny,  


Ciasto:

Do miseczki wsypałam mąkę i proszek do pieczenia... Wymieszałam składniki... Dodałam pokrojone masło, żółtka z 3 jaj, łyżkę esencji waniliowej... 1 łyżeczkę odłożyłam cukru pudru.... Potem dodam go do piany... Wszystko razem szybko wyrobiłam i schłodziłam ciasto przez godzinę... Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia... Następnie blaszkę wykleiłam ciastem i posypałam kaszą manną... Przekrojone śliwki układałam jedną obok drugiej... Trzy białka i łyżeczkę cukru pudru ubiłam na sztywno.... Pianę rozsmarowałam na śliwkach... 



Piekarnik nagrzałam do 180 st.C. Włożyłam placek... Grzałki włączone góra, dół... Czas pieczenia 50 minut... Aby placek się nie przypalił, przykryłam go folią aluminiową... Placek okazał się strzałem w dziesiątkę... Być może nie wygląda efektownie jednak  szybko się go robi i jest tani... W najbliższym czasie znowu go upiekę bo  jest bardzo smaczny...




sobota, 5 września 2015

Sałatka z arbuza i fety


Sałatka z arbuza i fety to świetne danie nie tylko na upalne dni... Latem, warto ją przyrządzać ponieważ  dostępne są wszystkie składniki... Składniki  świetnie się ze sobą komponują... Rukola jest pikantna arbuz słodkawy, oliwki słonawe... Taka sałatka jest doskonała na kolację, na wyjazdy  a nawet do pracy... 


Składniki:

       ćwiartka arbuza,
100 g rukoli,
    1/2 pęczka rzodkiewki,
       1 opakowanie serka typu feta,
     15 czarnych oliwek,
          kilka pomidorków koktajlowych,
       1 łyżka oliwy,
       2  łyżki miodu,
           sok z 1/2 cytryny,
           sól, pieprz do smaku,


Z arbuza usuwam pestki i obieram ze skóry... Kroję go w niezbyt dużą kostkę... Rukolę  porwałam na mniejsze listki... Oliwki kroiłam na połówki a rzodkiewki w plasterki a pomidorki w grubszą kostkę... Z soku cytryny, miodu i oliwy zrobiłam sos i polałam nim sałatkę... Potem włożyłam ją do lodówki na 30 minut... Bardzo często ją robię by jak najdłużej zapamiętać smaki lata...


środa, 5 sierpnia 2015

Dżem z czerwonej porzeczki i naleśniki


W tym roku wyjątkowo obrodziły porzeczki czerwone... Gałązki aż się od nich uginały... Postanowiłam tym razem zrobić dżem i galaretkę na surowo... Resztę pozostawiłam dla ptaków... Nie robię soków z porzeczek... Jak dla mnie jest zbyt ostry...


Składniki dżemu:)
   2 kg porzeczek czerwonych,
0,5 kg cukru,
      proszek żelujący (wg zaleceń producenta)

Umyte porzeczki czerwone wkładam do garnka i zasypuję cukrem... Mieszam aby nie przypaliły się... Gotuję około 5 minut... Dodaję proszek żelujący i gotuję przez 2 minuty... Przesmażony dżem wkładam do wyparzonych słoiczków... Słoiczki układam do góry dnem... Po wystudzeniu układam na półce...



Postanowiłam wypróbować dżem z czerwonych porzeczek... Z braku czasu przez pięć dni tygodnia przygotowujemy szybkościowe obiady...  Tym razem zrobiłam naleśniki i podałam do nich dżem z czerwonych porzeczek... Bardzo nam smakowało...




Ciasto na naleśniki:)

3 szklanki wody mineralnej,
2 szklanki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 jaja,
2 łyżki oleju,
   szczypta soli,
   olej do smażenia naleśników,

Ubijam jaja z solą... Wsypuję maki i dolewam wodę mineralną i olej... Dlaczego tylko wodę? ponieważ w swojej kuchni nie używam mleka, śmietany, kefirów... Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam... Sprawdzam aby ciasto  miało dobrą konsystencję... Nie może być zbyt gęste ani rzadkie... Wtedy dodaję troszkę wody albo mąki...


Na dobrze rozgrzaną patelnię, wlewam odrobinę oleju, potem chochlą wlewam ciasto naleśnikowe... Kiedy na cieście tworzą się pęcherzyki, obracam placek na druga stronę... Upieczone placki układam na ręczniku papierowym... Lubimy naleśniki... To jedno z dań, które robi się bardzo szybko i można je zrobić na wiele sposobów... 


piątek, 17 lipca 2015

Gołąbki z młodej kapusty


Uwielbiam gołąbki z młodej kapusty... Niestety, przyrządzam je bardzo rzadko ponieważ są bardzo pracochłonne... Od pewnego czasu to bardzo pyszne danie "chodziło za nami".  Kupiłam na rynku małą, wczesną kapustę z przeznaczeniem na letni bigos jednak po przedyskutowaniu, zwyciężyły gołąbki... 



Wycięłam głąb z kapusty i delikatnie odrywałam każdy liść...Liście przełożyłam  do garnka i sparzyłam wrzątkiem... Po około 10 min wylałam gorącą wodę i liście przelałam zimną wodą... Liście wyłożyłam na sito aby obciekły z wody... Środek kapusty ( maleńkie liście) układam w rondlu, w którym będą przesmażane gołąbki...


Składniki na gołąbki:)

     1 młoda biała kapusta,
     1 torebka ryżu,
  0,5 kg mięsa mielonego, (kupuję łopatkę i mielę ją w domu)
     1 cebula,
     2 łyżki oleju,
     2 ząbki czosnku,
     sól, pieprz do smaku,
Bulion drobiowy:)
      2 skrzydełka z kurczaka,
      1 marchew,
         kawałek selera,
         ćwiartka cebuli,
       1 litr wody,
          sól, pieprz,
Sos pomidorowy:)*
      1 kg świeżych pomidorów,
      1 marchew,
      1 łyżka oleju,
      1 cebula,
      2 ząbki czosnku,
      sól, cukier, pieprz,



Ryż gotuję al dente... Do naczynia wlewam 2 łyżki oleju.... Na  gorący olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Przesmażam  nie dopuszczając do przypalenia... Do przesmażonej cebulki dodaję mięso, mieszam gdy się dobrze połączy dodaję ryż... Odstawiam na chwilę aby farsz był chłodny... Na każdy liść kapusty daję łyżkę farszu, zawijam i układam  w przygotowanym rondlu... W między czasie ugotowałam bulion ze skrzydełek z marchewką, cebulą i selerem... Przygotowane gołąbki zalewam 1/2 litra bulionu i gotuję do miękkości... Kiedy gotują się gołąbki, ja w tym czasie przygotowuję sos pomidorowy... Pomidory sparzam, przelewam zimną wodą i obieram ze skórki... Do naczynia wlewam olej wrzucam pokrojoną cebulkę i czosnek. Przesmażam... Dodaję pokrojone pomidory... Mieszam aby się nie przypaliły... Nie podlewam wodą ponieważ pomidory puszczą sporo soku... Kiedy pomidory są miękkie, blenderuję... Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sos jest gęsty... Na talerz wykładam trochę sosu i na nim wykładam gołąbki... Były przepyszne... Połowę gołąbków zjedliśmy a drugą część zamroziłam... Będą na kolejny obiad...



czwartek, 16 lipca 2015

Ciasto orzechowe, biszkoptowe


Ciasto biszkoptowe z orzechami przyrządzam kilka razy w roku... Jest puszyste, delikatne i zawsze się udaje... Może to zasługa przepysznych orzechów, które mają wyjątkowy smak... Takie ciasto zawsze przyrządzała moja Mamcia  i ... Babunia. Jest to przepis stary i sprawdzony...


Składniki na biszkopt:
 6 jajek,
 6 łyżek cukru pudru,
 1 łyżka kaszy manny,
 3 łyżki bułki tartej,
15 dkg orzechów włoskich bardzo drobniutko posiekanych,


Żółtka oddzieliłam od białka... Białka ubijam na sztywną pianę... Nagrzewam piekarnik do 170 st.C... Żółtka ucieram z cukrem pudrem... Po trochu dokładam bułkę tartą,  kaszkę mannę i orzechy... Delikatnie ucieram... Na końcu dodaję (po trochu) ubitą pianę... Prostokątną blaszkę wykładam folią aluminiową... Wylewam masę biszkoptową... Piekę od 30 - 40 minut... Biszkopt przekrawam na 3 części i przekładam masą... Tym razem była to masa kakaowa... Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc...