Ciasto biszkoptowe z orzechami przyrządzam kilka razy w roku... Jest puszyste, delikatne i zawsze się udaje... Może to zasługa przepysznych orzechów, które mają wyjątkowy smak... Takie ciasto zawsze przyrządzała moja Mamcia i ... Babunia. Jest to przepis stary i sprawdzony...
Składniki na biszkopt:
6 jajek,
6 łyżek cukru pudru,
1 łyżka kaszy manny,
3 łyżki bułki tartej,
15 dkg orzechów włoskich bardzo drobniutko posiekanych,
Żółtka oddzieliłam od białka... Białka ubijam na sztywną pianę... Nagrzewam piekarnik do 170 st.C... Żółtka ucieram z cukrem pudrem... Po trochu dokładam bułkę tartą, kaszkę mannę i orzechy... Delikatnie ucieram... Na końcu dodaję (po trochu) ubitą pianę... Prostokątną blaszkę wykładam folią aluminiową... Wylewam masę biszkoptową... Piekę od 30 - 40 minut... Biszkopt przekrawam na 3 części i przekładam masą... Tym razem była to masa kakaowa... Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz