sobota, 27 sierpnia 2016

Pieczone ziemniaki z boczkiem


Ziemniaki faszerowane wędzonym boczkiem są świetnym dodatkiem do dania głównego czyli mięsa i surówki... Rzecz prosta a jednak bardzo pyszna, pachnąca czosnkiem i boczkiem...

Składniki:)

 4  ziemniaki średniej wielkości,
10 dkg wędzonego, surowego boczku,
  3 ząbki czosnku,

Marynata:)
     2  łyżki oleju kujawskiego,
  1/2  łyżeczki ziół prowansalskich,
  1/2  łyżeczki słodkiej papryki,
         sól, pieprz,


4 ziemniaki obieram i nacinam do około 2/3 wysokości... W miseczce łączę wszystkie składniki marynaty...  Boczek kroję na niewielkie paseczki, czosnek w plasterki... W nacięcia ziemniaków wkładam pasemka boczku i w co drugie nacięcie, cienki plasterek czosnku... Gotowe ziemniaki obtaczam w marynacie, układam na blaszce do pieczenia... Ziemniaki pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190°


5 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, a że Gabryś ostatnio pochłania pieczone ziemniaki, tak jakoś mu się zrobiło po operacji - to muszę wypróbować :)
    więc jak tylko zjedziemy do domu :)
    uściski Lusiu

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczone ziemniaczki ! Z dodatkiem sałatki wyglądają wspaniale !
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi. I visited your food blog for the first time. Really delicious looking dishes.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wyglądają. Muszę upiec tak jak Ty. Ja robię to inaczej, ale Twoje wyglądają na pyszniejsze. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń