sobota, 27 sierpnia 2016
Pieczone ziemniaki z boczkiem
Ziemniaki faszerowane wędzonym boczkiem są świetnym dodatkiem do dania głównego czyli mięsa i surówki... Rzecz prosta a jednak bardzo pyszna, pachnąca czosnkiem i boczkiem...
Składniki:)
4 ziemniaki średniej wielkości,
10 dkg wędzonego, surowego boczku,
3 ząbki czosnku,
Marynata:)
2 łyżki oleju kujawskiego,
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz,
4 ziemniaki obieram i nacinam do około 2/3 wysokości... W miseczce łączę wszystkie składniki marynaty... Boczek kroję na niewielkie paseczki, czosnek w plasterki... W nacięcia ziemniaków wkładam pasemka boczku i w co drugie nacięcie, cienki plasterek czosnku... Gotowe ziemniaki obtaczam w marynacie, układam na blaszce do pieczenia... Ziemniaki pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190°
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają pysznie, a że Gabryś ostatnio pochłania pieczone ziemniaki, tak jakoś mu się zrobiło po operacji - to muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwięc jak tylko zjedziemy do domu :)
uściski Lusiu
Bardzo lubię pieczone ziemniaczki ! Z dodatkiem sałatki wyglądają wspaniale !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zjadłabym na jutrzejszy obiad, pycha !
OdpowiedzUsuńHi. I visited your food blog for the first time. Really delicious looking dishes.
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają. Muszę upiec tak jak Ty. Ja robię to inaczej, ale Twoje wyglądają na pyszniejsze. Pozdrawiam:):):):)
OdpowiedzUsuń