Leczo, węg.lecsó jest węgierską potrawą, znaną także na Słowacji, Ukrainie, Austrii, Izraelu i oczywiście w Polsce... Leczo sporządzane jest z różnymi dodatkami... To danie można nazwać misz-masz... Przepis na leczo powinien zawsze zawierać: paprykę, cebulę, pomidory...
Składniki:)
30 dkg łopatki wieprzowej,
2 cebule,
2 śląskie kiełbaski,
1 cukinia około 0,5 kg
2 papryki czerwone,
5 dużych pomidorów,
4 łyżki oliwy,
papryka słodka, ostra,
sól, pieprz,
Umytą łopatkę kroję na 2 plastry... Osuszam w ręcznik papierowy... Wrzucam na rozgrzany w garnku, olej... Smażę 5 minut na niezbyt ostrym ogniu... W tym czasie obieram cebulę i kroję w piórka i dodaję do mięsa... Pomidory sparzam we wrzątku i obieram ze skórki, kroję w kostkę i dokładam do mięsa i cebuli... Duszę około 15 minut... Mieszam aby nie przypaliło się... Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę i w kostkę paprykę i cukinię... Wlewam 0,5 l wody i całość gotuję z 15 minut... Doprawiam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką... Po około 40 minutach leczo jest gotowe i powinno mieć gęstą i miękką konsystencję... Podaję z bułką lub chlebem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz