W czasie naszych wojaży, w jednym z niemieckich hoteli mieliśmy szeroką ofertę przysmaków śniadaniowych, był m.in. torcik z sera i łososia... Bardzo mi smakował... Pierwszą, niewielką porcję zjadłam z ogromnym apetytem... Przy drugiej zastanawiałam się nad składem by w domu zrobić coś podobnego... Od tamtej pory to danie robię zawsze na domowe imprezy...
Składniki:)5 pudełek serka typu: ( Almette, PicxFrisch Kräuter (Lidl) lub Philadelphia)
20 dkg wędzonego łososia norweskiego w plastrach,
4 ząbki czosnku,
koperek, sól i pieprz do smaku,
niewielka salaterka i folia spożywcza,
Niezbyt dużą salaterkę ponad brzegi wykładam folią spożywczą... Na dnie układam gałązki koperku i plaster łososia pokrojonego w paseczki... Sprawdzam czy serki nie mają na wierzchu serwatki, jeżeli jest, to ją odlewam... Serki wykładam do miseczki doprawiam wg uznania solą i pieprzem... Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę... Łososia kroję w bardzo drobne paseczki i dodaję do serka... Bardzo dokładnie ale delikatnie mieszam całą masę... Następnie przekładam do salaterki i na górze równiutko rozsmarowuję... Masę serową przykrywam wystającą folią spożywczą... Torcik serowy wkładam na kilka godzin do lodówki... Schłodzony doskonale smakuje... Można podawać go z bagietka, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, sałatą, pomidorami, rzodkiewką... Wg mnie taki torcik jest bardzo pyszny...
Jestem fanką wszelkich potraw z serem, w takim zestawieniu jeszcze nie jadłam ! Lusiu, torcik wygląda bardzo apetycznie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ale super danie. Dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuń