sobota, 6 sierpnia 2016

Torcik z serka śmietankowego i łososia


W czasie naszych wojaży w jednym z niemieckich hoteli mieliśmy szeroką ofertę przysmaków śniadaniowych, był m.in. torcik  z sera i łososia... Bardzo mi smakował... Pierwszą, niewielką porcję zjadłam z ogromnym apetytem... Przy drugiej zastanawiałam się nad składem by w domu zrobić coś podobnego... Od tamtej pory to danie robię zawsze na domowe imprezy...

Składniki:)

  5 pudełek serka typu: ( Almette, PicxFrisch Kräuter (Lidl) lub Philadelphia)
20 dkg wędzonego łososia norweskiego w plastrach,
  4 ząbki czosnku,
     koperek, sól i pieprz do smaku,
     niewielka salaterka i folia spożywcza,


Niezbyt dużą salaterkę ponad brzegi wykładam folią spożywczą... Na dnie układam gałązki koperku i plaster łososia pokrojonego w paseczki... Sprawdzam czy serki nie mają na wierzchu serwatki, jeżeli jest, to ją odlewam... Serki wykładam do miseczki doprawiam wg uznania solą i pieprzem... Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę...  Łososia kroję w bardzo drobne paseczki i dodaję do serka... Bardzo dokładnie ale delikatnie mieszam całą masę... Następnie przekładam do salaterki i na górze równiutko rozsmarowuję... Masę serową przykrywam wystająca folią spożywczą... Torcik serowy wkładam na kilka godzin do lodówki... Schłodzony doskonale smakuje. Można podawać go z bagietka, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, sałatą, pomidorami, rzodkiewką... Wg mnie taki torcik  jest bardzo pyszny...


1 komentarz:

  1. Jestem fanką wszelkich potraw z serem, w takim zestawieniu jeszcze nie jadłam ! Lusiu, torcik wygląda bardzo apetycznie !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń