Domowe pierogi z mięsem to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu... W moim rodzinnym domu przynajmniej raz w tygodniu gościły na stole... Mój E nie przepadał za mącznymi potrawami więc ich nie robiłam... Jakiś czas temu zmieniły mu się smaki i zasmakował w makaronach, kluskach, naleśnikach i pierogach... Raz w miesiącu gotuję rosół więc mam trochę mięsa by zrobić farsz...
Składniki na farsz:)
50 dkg mięsa z rosołu,
1 nóżka z kurczaka,
1 filet z kurczaka,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
3 łyżki bulionu,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, kawałek selera,
sól, pieprz,
Składniki na ciasto na pierogi:)
3 szklanki mąki pszennej typu 500 (wrocławska, poznańska) * trochę do podsypania blatu,
2 łyżeczki oleju,
1 łyżeczka soli,
1 - 1,5 szklanki wrzącej wody,
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażam na oleju... Mielę mięso i jarzyny z rosołu, dodaję przesmażoną cebulę, sporo pieprzu, trochę soli... Gdy farsz jest zbyt suchy dodaję bulion... Dokładnie mieszam na jednolita masę... Z mąki, oleju, soli i gorącej wody zagniatam ciasto... Z każdą chwilą staje się gładkie i mięciutkie... Odstawiam na chwilę aby odpoczęło i przykrywam miseczką aby nie wyschło... Ciasto dzielę na dwie części i kolejno rozwałkowuję każdą z nich na cienki placek... Wykrawaczem do pierogów robię kółka i na środek każdego nakładam farsz... Około 1 łyżeczki... Sklejam brzegi pierogów... Gotowe, wrzucam do osolonej, gotującej się wody... Gdy wypłynęły, gotowałam jeszcze przez 2 minuty i wyjmowałam łyżką cedzakową na talerze... Podałam polane zezłoconą cebulką i filiżanką czystego czerwonego barszczu... Były przepyszne... Część pierogów zostawiłam do następnego dnia...
Smacznie u Ciebie kochana- lubię takie pierożki🙂🥟
OdpowiedzUsuńKocham pierogi i mam ten sam przepis.
OdpowiedzUsuńPrzytulam.:))
I have to do them.
OdpowiedzUsuńJak pracowałam, to nie miałam dużo czasu na robienie pierogów. Teraz, tak samo jak Ty z mięsa z rosołu robię krokiety i pierogi. Uwielbiam pierogi. Smacznego.
OdpowiedzUsuń