sobota, 22 kwietnia 2017

Biała kiełbasa z cebulą i papryką


Biała kiełbasa z cebulą i papryką to danie pyszne i szybkie... Można przyrządzić ją na śniadanie wielkanocne... Ilekroć przyrządzamy kiełbasy do wędzenia to zawsze zostawiamy kilka, jako białą kiełbasę... Eryk zawsze parzy kiełbasę do wędzenia i białą do zamrożenia... Lubimy ją z cebulką lub z żurkiem i ziemniakami... Zależnie od apetytu i wielkości kiełbasek, tyle należy przygotować na dany posiłek...


Składniki:)

    4 białe kiełbasy,
    2 cebule,
 1,5 czerwonej papryki,
    2 łyżki oleju,
200 ml piwa,
      sól, pieprz,
      szczypiorek (może być koperek lub pietruszka zielona)

Na oleju podsmażam cebulę  pociętą w talarki... Przekładam ją do naczynia żaroodpornego... Na niej wykładam kiełbaski, zalewam piwem i wkładam do nagrzanego piekarnika... Piekę około 20 minut w temperaturze 200° C... Gdy kiełbaska rumieni się przewracam ją na drugą stronę... teraz dopiero dodaję pokrojoną  paprykę, doprawiam solą i pieprzem... W tym czasie piwo już odparuje a papryka jest lekko chrupiąca... Posypuję szczypiorkiem... Podaję z chrzanem lub musztardą...


3 komentarze:

  1. Eu aprecio juntar cerveja aos assados. Um bom sabor. E um belo colorido.
    Beijinhos Lucja-Maria e ótimo final de semana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis także wypróbowałam wykorzystując zalegające w zamrażalniku wielkanocne białe kiełbaski. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wspaniały sposób przyrządzenia białej kiełbasy. Lece tylko po paprykę i szczypiorek - jesteś Wielka!!! Mój Wiesiek oszaleje ze szczęścia

    OdpowiedzUsuń