wtorek, 3 kwietnia 2018

Groszek zielony i brokuł z Parmigiano


Po świątecznym przejedzeniu dzisiaj zrobiłam delikatny obiad... Jeszcze ze świąt został kurczak duszony..  Podałam go z groszkiem zielonym, brokułem i ryżem... Młody groszek jest pyszny... Niestety, nie pochodzi z własnego ogródka  warzywnego ponieważ  mamy dopiero kwiecień. Można go dostać niemal w każdym markecie...

Składniki:)
15 dkg młodego groszku zielonego,
     połówka brokuła,
     Parmigiano,
 3 ząbki czosnku,
 2 łyżki masła,
    sól, cukier,
   

W garnku gotuję wodę, solę dodaję troszeczkę cukru...Gdy woda gotuje się wrzucam różyczki brokuła...  Gotuję 5 minut... Po tym czasie wyjmuję na sito brokuła i przelewam zimną wodą...
W czasie gry gotuje się brokuł, na patelni rozgrzewam masło, wrzucam umyty, osuszony, z obciętymi końcami groszek... Przesmażam groszek przez 3 minuty, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę...  Solę i mieszam... Groszek przesuwam na bok patelni, dodaję brokuła obtaczam go w pozostałym maśle... Na talerz wykładam brokuła i groszek... Posypuję startym Parmigiano, dodaję ryż oraz uduszonego kurczaka... Obiad jest delikatny i bardzo smaczny...


2 komentarze:

  1. Lucja, um prato muito apetitoso, com bonito colorido e muito nutritivo.
    As suas fotos estão incríveis, parabéns!
    Um beijo querida!

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mam fajny zestaw obiadowy na niedzielny obiad,kiedy przyjdą dzieci. !

    OdpowiedzUsuń