środa, 11 października 2023

Sałatka z fasolki szparagowej

 

Sałatka z fasolki szparagowej: żółtej i zielonej jest świetnym  dodatkiem do obiadu, kolacji czy do grilla... To jest świetne połączenie fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, cebulki fioletowej i sera parmezanu... Zawsze taką sałatkę podaję ją na zimno a jej smak jest wyrazisty...

 Składniki:)

200 g fasolki zielonej,

200 g fasolki żółtej,

    1 mała cebula czerwona,

  20 pomidorków koktajlowych,

      ser parmezan,

       pęczek koperku,

 Sos:)

    3 łyżki oliwy E.V.

    2 ząbki czosnku,

    1 łyżka miodu,

    2 łyżeczki musztardy,

       sok z pół cytryny,

       sól, pieprz do smaku,

Fasolki  w osolonej wodzie gotuję do miękkości... Przelewam na sicie zimną wodą aby zachować ładny kolor... Dodaję cebulę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę, pokrojony koper i połówki pomidorków... Polewam dresingiem i dokładnie mieszam... Na koniec posypuję serem parmezan i schładzam w lodówce...

Sos: w słoiczku mieszam oliwę z wyciśniętym sokiem z cytryny... Dodaję miód, musztardę, przeciśnięty czosnek przez praskę, dodaję sól i pieprz... Słoiczek zakręcam i mocno wstrząsam... Sałatkę z fasolką polewam sosem i delikatnie mieszam...


1 komentarz:

  1. Witam serdecznie!
    Super są te Twoje przepisy na sałatki. Nie muszę myśleć co tu ugotować albo zrobić coś smacznego na szybko, tylko wchodzę na Twoje przepisy i się inspiruję. Smacznego - Małgorzata N.

    OdpowiedzUsuń