Ja nie wyobrażam sobie drugiego dania obiadowego bez warzyw, surówki czy sałatki... Dla mnie taki obiad były nie kompletny... Tym razem zrobiłam sałatkę z melonem, rukolą i prosciutto... Muszę przyznać, że mojemu Erykowi bardzo smakowała... Nie tylko ładnie prezentowała się w salaterce ale była wyjątkowo przepyszna...
Składniki:)
1/2 niewielkiego melona,
1/2 niewielkiej cebuli,
1 opakowanie szynki prosciutto,
2 garście rukoli,
2 łyżki ziaren granatu,
10 pomidorków koktajlowych,
1 łyżka miodu,
2 łyżki octu balsamicznego,
3 łyżki oliwy E.V.
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól, pieprz,
W salaterce rozłożyłam garść rukoli... Dodałam do niej porwane prosciutto, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz melona pokrojonego w większą kostkę... Dorzuciłam połówki pomidorków koktajlowych, ziarna granatu, oraz kolejną garść rukoli... W garnuszku wymieszałam oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód, dodałam sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszałam... Sałatkę polałam dresingiem... Podałam ją z roladką z kurczaka, domowymi szparagami konserwowymi oraz z pomidorem i oczywiście z kieliszkiem wspaniałego Prosecco...
Treść przepisu na sałatkę to czysta poezja. Koniecznie muszę zrobić taka sałatkę według Twojego przepisu. Obiad jak zawsze przepięknie podany. Życzę smacznego i pozdrawiam - Małgorzata N.
OdpowiedzUsuń