środa, 31 lipca 2024

Sałatka z fioletowych ziemniaków

 

Od kilku lat  w warzywniku sadzę fioletowe ziemniaki... Nie jest to jakaś zawrotna ilość ale po ukopaniu jest ich około 10 kg... Nie różnią się smakiem od zwykłych, ale prawdopodobnie zwierają dużo więcej  cennych dla zdrowia składników odżywczych... Dobroczynne właściwości zawdzięczają antocyjanom, naturalnemu barwnikowi, nadającemu ziemniakom kolor fioletowy... Fioletowy ziemniak ma pikantny, orzechowy smak... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki do obiadu...

Składniki:)

60 dkg ziemniaków fioletowych,

10 pomidorków koktajlowych,

  1 duży żółty pomidor,

10 oliwek,

  5 liści zielonej sałaty,

  1 cebula czerwona,

   3 ząbki czosnku,

  1 ogórek gruntowy,

     garść zielonej fasolki szparagowej,

  2 łyżki oliwy,

  2 łyżki octu balsamicznego,

  1 łyżeczka cukru brązowego,

    sol, pieprz,

Ziemniaki dobrze umyte wrzucam na lekko osoloną, gotującą się wodę... Gotuję w mundurkach przez około 20 minut... W międzyczasie gotuję fasolkę szparagową... Ostudzone ziemniaki obieram i kroję w grubsze plasterki... Do salaterki dodaję: cebulę pokrojoną w piórka, pokrojoną fasolkę szparagową, oliwki i pomidorki koktajlowe w połówki, ogórek gruntowy i żółty pomidor w kawałki...  Do małej miseczki daję ocet balsamiczny,  cukier, szczyptę soli oraz czosnek przeciśnięty przez praskę... Składniki dokładnie mieszam i polewam po ziemniakach w salaterce, dodaję porwaną zieloną sałatę i całość delikatnie mieszam... Sałatkę podałam z mizerią,  fasolką szparagową oraz z podudziem z kurczaka, panierowanym w bułce tartej...

1 komentarz: