wtorek, 27 lutego 2018

Polędwica wołowa panierowana w grubym pieprzu


Polędwica wołowa to najszlachetniejsza część wołowiny... Jest pyszna, krucha, delikatna i bardzo, bardzo smaczna... Ważny jest nie tylko smak ale i dobór odpowiednich dodatków... Może być przygotowana na różne sposoby... Podstawową sprawą jest szybkie jej przygotowanie... Oczywiście stopień jej wysmażenia zależy od  indywidualnego gustu... My nie lubimy bardzo krwistej... 
Tym razem polędwicę zrobiłam panierowaną w grubym, czarnym pieprzu... 
Składniki:)
40 dkg polędwicy wołowej,
     młotkowy pieprz,
    olej do smażenia,
    sól,



Z kawałka polędwicy zrobiłam dwa steki... Umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym... Każdy kawałek rozciągałam i ugniatałam  palcami... Nigdy nie rozbijamy jej tłuczkiem... Steki obtoczyłam w grubym pieprzu młotkowym... (Pieprz wsypałam do moździerza i ubiłam)Na patelni mocno rozgrzałam olej, włożyłam steki   i  smażyłam z każdej strony po 3 minuty... Po usmażeniu steki posoliłam,  zawinęłam je w folię aluminiową na 5 - 10 minut aby odpoczęły...
W tym czasie Eryk kończył smażenie frytek, rozlał do kieliszków wino domowej roboty  z kwiatów czarnego bzu... Pyszne, delikatne z bąbelkami... Do polędwicy i frytek mieliśmy wiosenną sałatkę...
Polędwica nie jest spalona,  tak wygląda przysmażony czarny pieprz...













wtorek, 20 lutego 2018

Tagliatelle z cukinią i brukselką


Wielokrotnie pisałam, że oboje uwielbiamy makarony... W każdej postaci... Są najczęściej bardzo szybkie w wykonaniu... Gdy jesteśmy we Włoszech to pastę jemy każdego dnia i nie wyobrażamy sobie, że mogłoby być inaczej... Mamy swoje ulubione firmy... Nie będę podawać ich nazwy...  Często  robię  też tagliatelle... Te szerokie, długie  wstążki są przepyszne...

Składniki:)
250 dkg makaronu tagliatelle,
    1 filet z kurczaka,
    1 cukinia,
    1 papryka czerwona,
   30 dkg brukselki,
     1 cebula,
     5 ząbków czosnków,
     3 łyżki oleju,
        kawałek papryczki chili,
        sól, pieprz,

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w piórka cebulę i czosnek... Dodaję cukinię pokrojoną w szerokie wstążki... Podsmażam dosłownie minutę... Wykłam na talerzyk... Filet z kurczaka kroję w kostkę i  obsmażam razem z pozostałą  cebulą i czosnkiem... Trwa to najwyżej 8 minut... 

W tym czasie  w  garnuszku gotuję osoloną wodę,  wrzucam umyte brukselki i gotuję bez przykrycia 6 -8 minut...  Brukselki odcedzam i przelewam zimną wodą aby miały soczysty zielony kolor... Brukselkę dodaję do cukinii... 

Do usmażonego filetu wrzucam pokrojoną chili i paprykę... Bardzo krótko najwyżej 3, 4 minuty duszę z filetem, cebulą... Tak by papryka była chrupiąca... Doprawiam solą i pieprzem... 

W międzyczasie makaron wrzuciłam na gotującą i osoloną wodę... Gotuję aż będzie al dente...  Tagliatelle odcedzam i kładę na talerze... Na makaronie wykładam filet z papryką, brukselki oraz cukinię... Danie gotowe... Smacznego!

poniedziałek, 19 lutego 2018

Zupa dyniowa



Zupa z dyni to nie tylko propozycja na jesienne dni... Robię ją w ciągu całego roku bo jest przepyszna... Jest wiele interesujących  przepisów...  Mój jest prosty bo taka jest moja kuchnia... Dynia jest bogata w witaminy i minerały a przy okazji ma mało kalorii...  Mam spory zapas zamrożonej dyni i w czwartek  miałam obiad jednogarnkowy, pożywny i zdrowy...
 Składniki:)
  1 kg mrożonej dyni,
  3 ziemniaki,
10 dkg szynki,
  4 ząbki czosnku,
  1 marchew,
  1 cebula,
  2 łyżki oleju,
     kawałek papryczki chili,
     pół czerwonej papryki,
     sól, pieprz,

* Zupa dyniowa *

* Zupa dyniowa *

Na rozgrzany tłuszcz dodałam pokrojoną w kostkę: cebulę, czosnek, marchew oraz  rozmrożoną dynię... Po  10 minutach wlałam około 1,5 litra wody i gotowałam do miękkości... Całość zmiksowałam... Do zupy dodałam bardzo drobno pokrojone ziemniaki oraz w szersze paski paprykę, chili i szynkę... Po 15 minutach zupę  doprawiłam  solą, pieprzem...  


piątek, 16 lutego 2018

Sałatka śledziowa


Sałatka śledziowa gości na naszym stole nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy postu... Jest smaczna i szybka w wykonaniu... Dobra na przekąskę a nawet na domową imprezę... Można ją przygotować z różnych składników i zawsze zaskakuje smakiem...

Składniki:)
4 płaty śledzia marynowanego,
2 jabłka,
2 ogórki kiszone,
2 cebule,
3 łyżki majonezu,
  cukier, pieprz,

* Sałatka śledziowa *


Śledzie marynowane obieram ze skóry i kroję w niezbyt duże kawałki, a jabłko i ogórki kiszone w niedużą kostkę... Cebulę pokrojoną w kostkę  sparzam na sicie... Łączę wszystkie składniki, dodaję majonez, pieprz i szczyptę cukru... Mieszam a później schładzam w lodowce....


sobota, 10 lutego 2018

Sałatka z tortellini


U nas  w domu zawsze w poniedziałek na obiad  zjadamy co nam zostało z niedzieli... Tym razem zostały jedynie niewielkie fileciki z kurczaka, dlatego postanowiłam zrobić do nich  sałatkę z tortellini...  Z soboty został jeszcze  żurek... W niedzielę wieczorem ugotowałam do niego jajka na twardo... Przygotowałam również sałatkę z tortellini aby składniki się przegryzły...

Składniki na sałatkę:)

0,5 opakowania tortellini,
   1 puszka kolorowej fasoli,
   1 słoiczek tartego selera (domowy)
   3 łyżki majonezu,
   2 jaja na twardo,
   2 ogórki konserwowe,
      sól, pieprz,

* Sałatka z tortellini *



Tortellini gotuję wg przepisu na opakowaniu... Jaja i ogórki kroję w drobną kostkę... Seler odlewam z zalewy, wygniatam... Fasolę na sicie przelewam zimną wodą... Wszystkie składniki mieszam, z majonezem... Doprawiam solą i pieprzem... 

W poniedziałek obiad był podany bardzo szybko...  Odgrzany żurek był z jajkiem na twardo... Na drugie danie był filecik  z sałatką z tortellini i sałatką z rukoli i pomidorów... Zjedliśmy dobry obiad i nic się nie zmarnowało...